Putinov lični špijun traži nove saveznike

Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev sastao se sa bivšim kubanskim liderom Raulom Kastrom.

Izvor: B92

Utorak, 27.02.2024.

09:31

Putinov lični špijun traži nove saveznike
EPA-EFE/ALEXEI DANICHEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Patrušev je bivši šef FSB koji je stekao reputaciju "Putinovog ličnog špijuna" i trenutno jedan od najvažnijih saradnika predsednika Vladimira Putina.

On se sastao sa Kastrom kako bi razgovarali o , prenela je u utorak agencija Interfaks.

"Razgovarano je o različitim pitanjima rusko-kubanske saradnje u oblasti bezbednosti“, navodi se u saopštenju Saveta bezbednosti Rusije na koje se poziva Interfaks.

"Nikolaj Patrušev je uverio Raula Kastra da Moskva ostaje posvećena duhu strateškog partnerstva između dve zemlje“, kako se navodi.

Rat u Ukrajini izazvao je najgoru krizu u odnosima između Rusije i Zapada od kubanske raketne krize 1962. godine, smatraju ruske i američke diplomate. To je bilo najbliže što su dve supersile prišle nuklearnom sukobu.

Sovjetski Savez je 1962. godine počeo tajno da instalira rakete srednjeg dometa na Kubi koje su mogle da stignu do američkih gradova. SAD su blokirale pristup Kubi, a spor je okončan uklanjanjem ruskih projektila sa Kube i američkih projektila iz Turske.

Raulov brat Fidel Kastro je u to vreme bio na čelu Kube.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov posetio je Kubu prošle nedelje. On je osudio "dominaciju“ i "hegemoniju“ Sjedinjenih Država i zapadnih zemalja koje je održavaju sredstvima koja "ne uključuju diplomatiju, već ucene, ultimatume, pretnje, upotrebu vojne sile i sankcije“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: