Lider jedne zemlje je rekao: Želimo da pomognemo Ukrajini, pobedili smo Srbe

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio, nakon samita zapadnih saveznika Ukrajine u Parizu, da je pomoć njegove zemlje Ukrajini vrlo konkretna.

Izvor: index.hr

Utorak, 27.02.2024.

08:14

Lider jedne zemlje je rekao: Želimo da pomognemo Ukrajini, pobedili smo Srbe
EPA-EFE/STR

Prema njegovim rečima, ta pomoć je vrlo je konkretna, operativna i korisna.

"Mi smo našu vojnu podršku nastojali da fokusiramo upravo tako da smo donirali različitu vrstu opreme ukrajinskoj vojsci", rekao je on.

Osim toga, kako dodaje, Hrvatska učestvuje i u ekonomskoj, finansijskoj, humanitarnoj i političkoj podršci Ukrajine.

Plenković je, međutim, rekao da je u fokusu njegovog govora na samitu u Parizu, bilo hrvatsko iskustvo pobede u Domovinskom ratu (protiv Srbije) uprkos nepovoljnim okolnostima.

"To iskustvo je jedinstveno i želimo da ga prenesemo Ukrajincima. To smo zagovarali niz godina, posebno 2014. do 2022. To je iskustvo mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja za koje smo smatrali da je najbolji model za reintegriranje privremeno okupiranih ukrajinskih područja", rekao je Plenković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant se oglasio: Spremamo se za rat

Francuska mornarica se priprema za potencijalne vojne operacije usred sve većeg rizika od oružanog sukoba, rekao je komandant francuske borbene grupe nosača admiral Žak Malar.

14:21

11.4.2024.

1 d

Podeli: