Amerika i Velika Britanija žele rat?

Iran je danas osudio najnovije udare Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije na Jemen.

Izvor: B92

Nedelja, 25.02.2024.

14:55

Amerika i Velika Britanija žele rat?
Foto: Profimedia

Optužili su te zemlje da žele da "eskaliraju tenzije i krize u regionu".

"Ovakvim napadima Amerika i Britanija nastoje da eskaliraju tenzije i krize u regionu i prošire obim rata i nestabilnosti", naveo je portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani u saopštenju.

Dodao je da takva "proizvoljna i agresivna vojna operacija" neće ništa doneti "državama agresorima", prenosi Tajms of Izrael.

Kanani je osudio SAD i Veliku Britaniju što nisu preduzele "trenutne i efikasne mere" da zaustave izraelski rat protiv Hamasa u Pojasu Gaze, nakon napada te palestinske grupe na jug Izraela 7. oktobra.

SAD i Velika Britanija izvele su u subotu napade na 18 ciljeva Huti, uključujući podzemna skladišta oružja i projektila u Jemenu.

Udari su bili protiv ciljeva Huti na osam lokacija, a uključivali su i sisteme protivvazdušne odbrane, radare i helikopter, rekli su zvaničnici.

Huti, koji kontrolišu veći deo Jemena, počeli su da gađaju komercijalne brodove 19. novembra u znak protesta zbog izraelskih napada na Pojas Gaze.

SAD i Velika Britanija su, kao odgovor, pokrenule napade na hutske mete u Jemenu i označili tu grupu terorističkom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: