Subota, 24.02.2024.

15:17

SAD odbacio Netanjahuov plan: Bili smo jasni, ne može

Iako je možda očekivao da će reakcije na njegov plan biti drugačije, izraelski premijer Benjamin Netanjahu primio je hladan tuš iz Vašingtona.

Izvor: klix.ba

SAD odbacio Netanjahuov plan: Bili smo jasni, ne može
EPA-EFE/ABIR SULTAN ANP, ne

Premijer Izraela je u petak predstavio plan izraelske vlade za posleratno upravljanje Gazom, gde je izneo niz kontroverznih predloga koje su Palestinci prvobitno odbili.

Osim Palestincima, čini se da plan nije prijao ni Sjedinjenim Američkim Državama.

Portparol Bele kuće rekao je da je Bajdenova administracija dosledno bila jasna sa Izraelom o tome šta bi želela da vidi u Gazi nakon završetka rata. Govoreći na brifingu za štampu, portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi takođe je naglasio da palestinski narod treba da ima glas kroz revitalizovanu palestinsku vlast.

"Vašington je bio jasan šta je potrebno. Rekli smo da Amerika ne veruje u smanjenje Gaze i ne želimo da vidimo bilo kakvo prisilno raseljavanje Palestinaca van Gaze i naravno ne želimo da Gazom dominiraju oni koji upravljaju preko Hamasa", rekao je on.

Ono što se već zna jeste da se Vašington zalaže za reformu palestinske države koja bi odmah posle rata preuzela upravljanje Gazom, što je Izrael odbacio.

Međunarodna zajednica se takođe zalaže za to da palestinske vlasti počnu da upravljaju Gazom, s obzirom na to da već imaju određenu infrastrukturu za to.

Da je Netanijahuov plan naišao na crveno svetlo u Vašingtonu svedoči i izjava američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, koji je rekao da je Vašington protiv svake ponovne okupacije Gaze posle rata, koja se čini neizbežnom iz izraelskog predloga.

"Gaza ne može biti platforma za terorizam. Tamo ne bi trebalo da dođe do ponovne izraelske okupacije. Veličina teritorije Gaze ne bi trebalo da se smanji", rekao je Blinken.

Inače, glavni delovi Netanjahuovog plana uključuju sledeće:
  • Izraelska vojska će nastaviti rat u Gazi sve dok ne postigne svoje ciljeve: demontiranje vojnih kapaciteta i infrastrukture kojima upravljaju Hamas i Islamski džihad; povratak svih zatvorenika kidnapovanih 7. oktobra; i eliminisanje svih bezbednosnih pretnji koje dolaze iz Gaze;
  • Kada se rat završi, Gazom će upravljati"lokalni zvaničnici" koji nisu vezani za"zemlje ili entitete koji podržavaju terorizam". Nejasno je da li će predstavnici palestinskih vlasti biti uključeni;
  • Izrael će promovisati"plan deradikalizacije u svim verskim, obrazovnim i društvenim institucijama u Gazi" uz učešće"arapskih zemalja koje imaju iskustva u promovisanju deradikalizacije";
  • Plan predviđa"potpunu demilitarizaciju Gaze izvan onoga što je neophodno za održavanje javnog reda"; Izrael će dozvoliti da obnova Gaze počne tek nakon što se završi demilitarizacija Gaze i počne"proces deradikalizacije";
  • Izraelska vojska će zadržati slobodu da interveniše u Gazi na neodređeno vreme kako bi sprečila ponovno oživljavanje"terorističke aktivnosti";
  • Izrael će nastaviti da uspostavlja bezbednosnu tampon zonu na palestinskoj strani granice u Stripu koja će ostati"sve dok postoji bezbednosna potreba za njom"; Izrael će nametnuti"južno zatvaranje” granice između Egipta i Gaze uz pomoć SAD i u saradnji sa Egiptom"u meri u kojoj je to moguće”;
  • Izrael će održati bezbednosnu kontrolu"nad čitavim područjem zapadno od Jordana" sa kopna, vazduha i mora kako bi"sprečio pretnje" sa okupirane Zapadne obale;
  • Agencija UN-a za pomoć palestinskim izbeglicama, UNRVA, biće zatvorena.
  • Izrael odbacuje bilo kakve međunarodne diktate u vezi sa trajnim sporazumom sa Palestincima, koje bi trebalo postići samo direktnim pregovorima između strana, i nastaviće da se protivi jednostranom priznanju palestinske države, što smatra"nagradom za teror".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: