Stoltenberg očekuje Ukrajinu u NATO: Nije pitanje "da li", već "kad" VIDEO

Na drugu godišnjicu početka ruske invazije na Ukrajinu, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izrazio je uverenje da budućnost Ukrajine leži u ovom savezu.

Izvor: B92

Subota, 24.02.2024.

10:49

Stoltenberg očekuje Ukrajinu u NATO: Nije pitanje
EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

Moskva je pokrenula ovaj rat sa ciljem da "zatvori vrata NATO-a Ukrajini, uskrativši joj pravo da izabere sopstveni put", rekao je Jens Stoltenberg u video poruci.

"Ali dešava se upravo suprotno: Ukrajina je bliža NATO-u nego ikad", naglasio je on. "Ukrajina će ući u NATO. Nije pitanje da li, već kada", rekao je on.

Ruske snage su pokrenule sveobuhvatnu invaziju na susednu zemlju u ranim jutarnjim satima 24. februara 2022.

"Dok vas pripremamo za taj dan, NATO će nastaviti da stoji uz Ukrajinu. Za vašu i našu bezbednost", rekao je Stoltenberg. On je situaciju na liniji fronta opisao kao "izuzetno ozbiljnu” i rekao da "nema naznaka” da se ruski predsednik Vladimir Putin sprema za mir.

"Ali ne smemo da gubimo nadu. Ukrajina je više puta demonstrirala svoje izvanredne sposobnosti i žestoku odlučnost", rekao je on, hvaleći ukrajinske snage. "Vratili ste polovinu teritorije koju je Rusija zauzela. Isterali ste Rusiju iz velikih delova Crnog mora. I naneli velike gubitke ruskim snagama. On je rekao da su zemlje NATO-a do sada Kijevu pružile pomoć u milijardama dolara, uključujući "artiljerijsku municiju, protivvazdušnu odbranu i topovske brodove... opremu i rezervne delove za F-16, dronove i opremu za deminiranje".

On je dodao i da je veća podrška za Ukrajinu već na putu.

Pročitajte i:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: