Uhapšen šef Jakuza: Pokušao da proda nuklearni materijal Iranu

Američke vlasti optužile su vođu japanskog kriminalnog sindikata za zaveru za trgovinu nuklearnim materijalima iz Mjanmara za Iran.

Izvor: sky/M.S.

Četvrtak, 22.02.2024.

08:24

Uhapšen šef Jakuza: Pokušao da proda nuklearni materijal Iranu
Foto: Profimedia

Takeši Ebisava, 60, i njegov saoptuženi Somphop Singhasiri, 61, trgovali su drogom, oružjem i nuklearnim materijalom, "idući toliko daleko da su ponudili uranijum i plutonijum za oružje očekujući da će ga Iran koristiti za nuklearno oružje", rekla je En Milgram, koja je na čelu Uprave za borbu protiv droge.

"Ovo je izuzetan primer izopačenosti trgovaca drogom koji posluju sa potpunim zanemarivanjem ljudskih života", rekla je ona.

Američki zvaničnici veruju da je Ebisava viši lider u transnacionalnom sindikatu organizovanog kriminala Jakuza.

Nuklearni materijali su prevezeni iz Mjanmara na Tajland do prikrivenog agenta Uprave za borbu protiv droga (DEA) koji se predstavljao kao trgovac narkoticima i oružjem i koji je imao pristup iranskom generalu, prema federalnim zvaničnicima.

Nuklearni materijal je došao od neidentifikovanog vođe "etničke pobunjeničke grupe" u Mjanmaru koji je kopao uranijum u toj zemlji.

Pravni zvaničnici navode da je Ebisava predložio da taj vođa prodaje uranijum preko njega kako bi kupio smrtonosno oružje, uključujući kupovinu raketa zemlja-vazduh od iranskog generala.

Pomoćnik državnog tužioca Metju Olsen rekao je: "Jezivo je zamisliti posledice da su ovi pokušaji uspeli“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

uživo Rusi spremni za kraj; Napašće najsilnije?

Rat u Ukrajini – 788. dan. Ukrajinska vojska je tokom prethodnog dana gađala ciljeve u ruskim oblastima Belgorod i Smolensk pri čemu su poginule dve osobe, povređeno je nekoliko ljudi i uništeno je skladište goriva.

23:19

21.4.2024.

15 min

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

1 d

Podeli: