Stano: EU osuđuje odluku Rusije da RSE proglasi nepoželjnim

Evropska unija osuđuje odluku ruskih vlasti da se američki Radio Slobodna Evropa (RSE) proglasi nepoželjnim.

Izvor: B92

Sreda, 21.02.2024.

23:16

Stano: EU osuđuje odluku Rusije da RSE proglasi nepoželjnim
Foto: Shutterstock/ Alexandros Michailidis

Ovo je danas izjavio portparol Evropske unije Peter Stano.

Stano je ocenio da je ova odluka zvanične Moskve još jedan napad na slobodu medija, slobodu izražavanja i pristup različitim izvorima informacija.

"Rusija bi trebalo da opozove zakon o nepoželjnim subjektima i stranim agentima koji se koristi kao sredstvo represije i gušenja kritičkog mišljenja", napisao je na svom Iks nalogu Peter Stano.

Vlasti u Rusiji su 2. februara označile američki Radio Slobodna Evropa (RSE) označile kao "nepoželjnu organizaciju" na osnovu zahteva državnog tužilaštva Ruske Federacije, međutim ruski mediji su danas objavili ovu informaciju.

Sud u Moskvi proglasio je u martu 2023. godine bankrot Radija Slobodna Evropa u Rusiji nakon što je ta američka kompanija odbila da plati brojne kazne u ukupnom iznosu većem od milijardu rubalja (14 miliona dolara) izrečene zbog nepoštovanja "zakona o stranim agentima", prenela je ranije agencija RIA.

Zakon o "nepoželjnim organizacijama", usvojen 2015. godine, odnosi se na nevladine i druge organizacije koje dobijaju sredstva iz inostranstva.

Od izbijanja rusko-ukrajinskog sukoba u februaru 2022. godine, sajtovi Radija Slobodna Evropa u Rusiji su blokirani na osnovu odluke ruskog medijskog regulatornog tela Roskomnadzor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ministarstvo donelo odluku: Zatvaraju se škole

Zbog toplotnog talasa u Bangladešu, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo osnovnog obrazovanja u toj zemlji saopštili su da će obrazovne ustanove biti zatvorene na sedam dana, zaključno sa 27. aprilom.

8:09

21.4.2024.

1 d

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

12 h

Podeli: