Sreda, 21.02.2024.

23:16

Stano: EU osuđuje odluku Rusije da RSE proglasi nepoželjnim

Evropska unija osuđuje odluku ruskih vlasti da se američki Radio Slobodna Evropa (RSE) proglasi nepoželjnim.

Izvor: Tanjug

Stano: EU osuđuje odluku Rusije da RSE proglasi nepoželjnim
Foto: Shutterstock/ Alexandros Michailidis

Ovo je danas izjavio portparol Evropske unije Peter Stano.

Stano je ocenio da je ova odluka zvanične Moskve još jedan napad na slobodu medija, slobodu izražavanja i pristup različitim izvorima informacija.

"Rusija bi trebalo da opozove zakon o nepoželjnim subjektima i stranim agentima koji se koristi kao sredstvo represije i gušenja kritičkog mišljenja", napisao je na svom Iks nalogu Peter Stano.

Vlasti u Rusiji su 2. februara označile američki Radio Slobodna Evropa (RSE) označile kao "nepoželjnu organizaciju" na osnovu zahteva državnog tužilaštva Ruske Federacije, međutim ruski mediji su danas objavili ovu informaciju.

Sud u Moskvi proglasio je u martu 2023. godine bankrot Radija Slobodna Evropa u Rusiji nakon što je ta američka kompanija odbila da plati brojne kazne u ukupnom iznosu većem od milijardu rubalja (14 miliona dolara) izrečene zbog nepoštovanja "zakona o stranim agentima", prenela je ranije agencija RIA.

Zakon o "nepoželjnim organizacijama", usvojen 2015. godine, odnosi se na nevladine i druge organizacije koje dobijaju sredstva iz inostranstva.

Od izbijanja rusko-ukrajinskog sukoba u februaru 2022. godine, sajtovi Radija Slobodna Evropa u Rusiji su blokirani na osnovu odluke ruskog medijskog regulatornog tela Roskomnadzor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: