Sreda, 21.02.2024.

12:48

Šta se dešava? Za šta se spremaju, za rat ili pandemiju?

Velika analiza CNN-a pokazala da je najmanje 16 velikih kineskih kompanija uspostavilo borbene snage tokom prošle godine.

Izvor: CNN, N1 zagreb

Šta se dešava? Za šta se spremaju, za rat ili pandemiju?
Foto: Profimedia

Ove jedinice, poznate kao odeljenja narodnih oružanih snaga, sastoje se od civila koji zadržavaju svoje redovne poslove, ali deluju kao rezervne i pomoćne snage za kinesku vojsku, najveću na svetu, i dostupni su za razne misije.

Analitičari tvrde da je razlog formiranja ovih korporativnih brigada sve veća zabrinutost Pekinga zbog potencijalnih sukoba u inostranstvu, kao i socijalnih nemira kod kuće dok kineska privreda posrće.

Osim toga, navodi dalje CNN, ovaj potez bi mogao biti i odgovor na pandemiju, ali i nastojanje kineskog vođe Si Đinpinga da pojača kontrolu Komunističke partije nad društvom, uključujući korporativni sektor.

Nil Tomas, saradnik za kinesku politiku u Centru za analizu Kine, navodi da bi korporacione brigade pod vojnim vođstvom mogle pomoći Komunističkoj partiji da delotvornije uguši društvene nemire kao što su protesti i štrajkovi zaposlenih.

Navodi se i da se Kina suočava s nizom izazova, a rekordni pad imovine, rastuća nezaposlenost među mladima i deflacioni pritisak samo su neki od njih.

Takođe, raste i broj protesta pa je tako broj radničkih demonstracija i štrajkova prošle godine porastao više nego dvostruko u odnosu na 2022.
Većina kompanija koje su dosad najavile uspostavu milicija bile su državne kompanije koje su u direktnom vlasništvu središnjih ili regionalnih vlada.
Na konferenciji za medije u oktobru portparol Ministarstva odbrane rekao je da pokušaj uspostavljanja korporacionih brigada u državnim kompanijama služi za "jačanje razvoja nacionalne odbrane".

Kako prenosi N1 Zagreb, kineske milicije datiraju još od 1920-ih, a nakon 1949, kad je partija preuzela kontrolu nad kontinentalnom Kinom, jedinice su ugrađene u vlade, škole i komopanije.

One su ključni deo kineske vojske, koja se sastoji od dve stalne profesionalne snage: PLA i Narodne naoružane policije, koja ima zadatak unutrašnje sigurnosti. Prema zakonu o odbrani zemlje, milicije pružaju podršku za PLA.

Ali pitanje je zašto se sada oživljavaju kompanijske brigade. Veruje se da je sve to pokrenuto pandemijom kovida 19 i nedavnom krizom u sektoru nekretnina, smatra Timoti Hit, viši međunarodni odbrambeni istraživač u korporaciji Rand. On pojašnjava da je pandemija mogla pokrenuti ovakav potez kako bi se pronašle delotvornije snage "koje bi mogle pomoći u upravljanju i koordinisanju odgovora na velike nacionalne hitne situacije".

Ponovno uspostavljanje Odseka narodnih oružanih snaga takođe je povezano s Sijevim većim naporima da revidira kinesku vojsku, dodao je Hit.
Analitičar Vili Lam kaže da ovo budi osećaj poznat kao dežavi. "Vidimo oživljavanje Maovih ključnih slogana – ‘narodni rat’ i ‘organski suživot civilnog i vojnog sektora’."

To bi moglo odražavati želju Pekinga da dodatno pojača kontrolu nad društvom i stavi zemlju na ratnu osnovu, baš kao što je Mao učinio 1950-ih i 1960-ih.

Dugoročno, Si Đinping bi se mogao pripremati i za invaziju na Tajvan, kada će se "veći deo Kine militarizovati", rekao je Lam, dodajući da bi veliki gradovi mogli biti pretvoreni u "militarizovane zone" ili "luke".

Kineski vođa je već obećao da je konačno "ponovno ujedinjenje" ostrva s kopnom "istorijska neizbežnost".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: