Zašto su privatni časovi postali "obavezni" u Srbiji? VIDEO

Trend privatnih časova u Srbiji sve je popularniji. Uspeh dece ili možda svoj nerad sa njima, roditelji plaćaju pozamašnim sumama.

Izvor: B92

Utorak, 20.02.2024.

19:50

Zašto su privatni časovi postali
Shutterstock/ESB Professional

U pojedinim privatnim školama cene dvočasa su od 1.200 dinara, a 40-ak časova pripreme za polaganje male mature može koštati čak 100.000 dinara.

TV Prva je istraživala kako smo došli do toga da deci više nije dovoljna pomoć roditelja i nastavnika, a samostalan rad gotovo da nije ni na mapi. Nekada smo učili sami ili su nam roditelji pomagali kada radimo domaći, ali izgleda da je to prošlo vreme.

Deca danas nemaju koncentraciju na časovima, sve žele na brzinu i sa manje truda, kaže mama sedmaka koji od pre nekoliko meseci odlazi na privatne časove.

Sve je počelo kada je majka primetila da ocene u školi postaju sve lošije.

"Oni misle da je to neka čarolija i sad će tebi neko da sipa znanje u glavu i za taj jedan čas ti si to rešio... Zbog toga što je njihov fokus totalno prekinut zbog društvenih mreža, skrolovanja, rilsa, kratkih sadržaja i sad kad treba da sednu i zagreju stolicu to je dramatično", kaže Milica Stajić, majka sedmaka.

Sa druge strane problem je sto ni roditelji zbog svakodnevnih obaveza nemaju vremena kao nekada da se posvete deci, a mama Milica smatra da deca treba da nauče da rade samostalno.

"Ne mogu roditelji da stignu, nisu ni kvalifikovani da uče svoju decu, možda čak ne bi ni trebalo, da je školski sistem bolji apsolutno bi trebalo da budu rasterećeni roditelji", dodala je Stajić.

Da je problem u školskom sistemu i gradivu koje nije prilagođeno uzrastu smatra i profesorka matematike Maša, koja decenijama drži privatne časove. Saglasna je i da deca nisu dovoljno disciplinovana da rade sama pa zbog toga privatni časovi postaju jedina opcija.

Više o tome saznajte u video-prilogu u nastavku:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: