Zeman: Kolektivno priznanje Kosova od strane Zapada bilo i ostalo sramota

Bivši predsednik Češke Miloš Zeman izjavio je da je prznanje tzv. Kosova bila greška.

Izvor: B92

Nedelja, 18.02.2024.

13:10

Zeman: Kolektivno priznanje Kosova od strane Zapada bilo i ostalo sramota
Foto: Profimedia

Ugledni parlamentarci, akademici i drugi uglednici iz cele Evrope sastali su se na konferenciji koju je organizovao Institut za geostrateške studije Geopolitikon.

Među visokim političkim ličnostima koje su se obraćale bili su češki predsednik Miloš Zeman, lider Slobode i direktne demokratije (SPD) Tomio Okamura, poslanik Bundestaga Alternative za Nemačku (AfD) Petr Bistron, češki poslanik Jaroslav Foldina i češki evroposlanik dr Ivan David , koji je ranije bio češki ministar zdravlja.

Konferencija se bavila sukobima na tzv. Kosovu i u Ukrajini, a organizator — politikolog Iljić Milutin — tvrdio je da je uloga NATO-a na tzv. Kosovu otvorila Pandorinu kutiju, što je dovelo do kasnijih agresorskih ratova u SAD.

Bivši češki predsednik Miloš Zeman, tokom uvodnih komentara konferencije, oštro je kritikovao priznanje tzv. Kosova, osudivši ga kao podršku državi povezanoj sa mafijaškim strukturama i represijom nad srpskom manjinom.

Čak je otišao toliko daleko da je rekao da je kolektivno priznanje Kosova od strane Zapada bilo i ostalo „sramota“.

Zeman je tvrdio da „Kosovo postavlja opasan presedan“ jer „velike sile nameću svoju volju manjim državama i nemilosrdno menjaju postojeće granice“. On je pozvao na doslednost u međunarodnim standardima, upoređujući intervenciju NATO-a u Jugoslaviji sa akcijama Rusije u Ukrajini.

"Ne činimo svet boljim zatvarajući oči pred problemima i pretvarajući se da ne postoje ili su nestali," rekao je Zeman.

"Slučajevi Kosova i Ukrajine nas uče koliko jake i nepopustljive supersile mogu biti kada su u pitanju njihovi interesi. Mislim da je važno ne odustajati pred velikom silom, istrajati i nastojati da ispravimo veoma bolne nepravde. Živimo u svetu u kome se moral i vrednosti često razmahuju, ali se uglavnom koriste za prebijanje ideoloških protivnika. Uvek mi nedostaje obična ljudskost u tim bujicama patetičnih reči. I upravo je čovečanstvo ono što nam zapoveda da stanemo uz one koji trpe nepravdu," zaključio je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: