Na korak od rata?; Nestao vojni helikopter blizu granice

Vojni helikopter sa sedam ljudi nestao je juče u blizini granice Gvajane sa Venecuelom, saopštile su vlasti u toj oblasti zbog lošeg vremena.

Izvor: index.hr

Četvrtak, 07.12.2023.

09:14

Na korak od rata?; Nestao vojni helikopter blizu granice
EPA/CLAUDIO PERI

Međutim vlasti su naglasile da nema naznaka da je možda bio pogođen neprijateljskom vatrom pošto su tenzije između te dve zemlje eskalirale.

General Khan je kasno juče rekao novinarima da su Odbrambene snage Gvajane izgubile kontakt sa potpuno novim avionom Bell 412 EPI nakon što je poleteo iz Olive Creeka u Zapadnoj Gvajani nakon zaustavljanja za punjenje gorivom.

"Nemamo nikakve informacije koje bi sugerisale da je u toj oblasti bilo letova venecuelanskih aviona. Ne želim da se upuštam u spekulacije. Naš prioritet je da spasimo živote naših oficira i činova", rekao je on.

Khan je rekao da će danas američka vlada pomoći u potrazi za avionom.

Dva člana posade u helikopteru su pratila pet visokih gvajanskih oficira da pregledaju trupe koje čuvaju graničnu oblast koju Venecuela smatra svojom", rekao je brigadni general Omar Kan.

Venecuelanske trupe sa teškom artiljerijom gomilale su se na granici poslednjih nedelja, što je dovelo do spekulacija o neposrednoj invaziji.

Predsednik Gvajane Irfan Ali rekao je juče za AP da preduzima sve neophodne korake da odbrani svoju zemlju.

Nestanak aviona oko 30 milja (48 km) istočno od venecuelanske granice dolazi kada rastu tenzije između Gvajane i Venecuele zbog mineralno bogatog regiona Esekibo, koji se nalazi u blizini ogromnih nalazišta nafte. Venecuela tvrdi da je region njihov, insistirajući da je deo zemlje njihov još od španske vladavine. Gvajana tvrdi da je granica koju su međunarodni arbitri odredili 1899. godine ona koja je tačna.

Venecuelanski predsednik Nikolas Maduro održao je u nedelju referendum na kojem su Venecuelanci odobrili njegovo pravo na suverenitet nad Esekibom. Zatim je u utorak Maduro rekao da će odmah dati operativne dozvole za istraživanje i eksploataciju u Esekibu i naredio osnivanje lokalnih podružnica venecuelanskih javnih kompanija.

Predsednik Gvajane, upitan da li je zatražio vojnu pomoć u sporu sa Venecuelom, rekao je da se njegova vlada obraća saveznicima i regionalnim partnerima, od kojih sa nekima Gvajana ima sporazume o odbrani, kako bi zaštitila Esekibo.

"Mi ovu pretnju shvatamo veoma ozbiljno i pokrenuli smo niz mera predostrožnosti kako bismo obezbedili mir i stabilnost ovog regiona", rekao je Ali u kratkom telefonskom intervjuu.

"Ako Venecuela nastavi da se ponaša na ovaj nepromišljen način, region će morati da odgovori. Gradimo regionalni odgovor", dodao je Ali. Diplomatska bitka oko regiona Esekibo se rasplamsala tokom godina, ali se intenzivirala 2015. nakon što je EksonMobil objavio da je pronašao ogromne količine nafte blizu obale.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: