Ponedeljak, 20.11.2023.

14:22

Izveštaj otkrio: "Apači" pucali po Hamasu, ali i Izraelcima na muzičkom festivalu

Novi nalazi koje je objavio list Haarec kaže da su neke izraelske snage "odlučile da koriste artiljerijske granate" protiv Hamasa bez dozvole pretpostavljenih.

Izvor: trtworld/M.S.

Izveštaj otkrio:
Ilustracija: Depositphotos/halina_photo

Novi izveštaj je otkrio da je izraelski vojni helikopter otvorio vatru na palestinske borce, ali je ranio i Izraelce koji su učestvovali na festivalu tokom napada Hamasa na Izrael 7. oktobra.

List Haarec objavio je da je izraelska bezbednosna procena zasnovana na istrazi policije sa borcima Hamasa koji su uhapšeni 7. oktobra.

Haarec je izvestio da je vojni helikopter stigao na mesto održavanja festivala i otvorio vatru na borce, ali i da je ranio nekoliko učesnika festivala.

Kako se navodi, prema proceni, naoružani napadači nisu imali prethodne informacije o festivalu koji je održan u blizini kibuca Reim, blizu granice sa Gazom.

Izraelski list Jediot Ahronot takođe je objavio izveštaj o helikopterima izraelskog vazduhoplovstva koji su intervenisali u napadu koji su izveli Hamas i druge palestinske oružane grupe iz Gaze 7. oktobra.

List je objavio da je izraelskim snagama "teško bilo da identifikuju Hamasove borce", dodajući da su piloti helikoptera "koristili artiljeriju" protiv civila na festivalu.

Hamasovi borci "dobili su instrukcije da se polako stapaju sa masom i da se ne kreću ni pod kojim okolnostima", navodi list u svom izveštaju.

"Na ovaj način su pokušali da prevare vazduhoplovstvo da poveruje da su oni dole Izraelci. Ova obmana je delovala neko vreme, sve dok helikopteri Apači nisu morali da se oslobode svih stega. Pilotima je bilo teško da razlikuju ko je terorista, a ko Izraelac", dodaje se u izveštaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: