Petak, 03.11.2023.

10:03

Opkoljavanje završeno: Vojska je ušla u grad

Izraelski vojnici ušli su u grad Gazu, nakon što su završili sa opkoljavanjem urbanog područja na kojem se nalazi palestinska militantna grupa Hamas.

Izvor: Tanjug

Opkoljavanje završeno: Vojska je ušla u grad
EPA-EFE/ABIR SULTAN

To je danas javio američki portal "Hil".

Portparol izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari rekao je da, nakon opkoljavanja Gaze, vojni brodovi i avioni sada asistiraju pešadiji i oklopnim vozilima kako bi se napali komandni i kontrolni centri, kao i pozicije sa kojih se ispaljuju rakete i ostala infrastruktura Hamasa.

Hagari je rekao da inžinjerske jedinice takođe rade sa "uništavanju i neutralisanju" eksploziva i ostalih opasnih naprava, kako bi se omogućilo trupama da uđu bezbedno u oblast.

"Naše snage ubijaju teroriste, takoreći, tokom borbi prsa u prsa, na svakom mestu gde treba, na najtežim lokacijama, a izraelski vojnici vode glavnu reč", dodao je Hagari na konferenciji za novinare. Načelnik generalštaba Herci Halevi rekao je u četvrtak da izraelske snage izvode operacije u srcu grada Gaza i da se bore "prsa u prsa".

"Deo naših snaga se bore u urbanim delovima, to zahteva izuzetan profesionalizam i mnogo snage", rekao je Halevi.

Pohod na grad Gazu došao je nekoliko časova nakon što je premijer Izraela Benjanim Netanijahu pozirao sa vojnicima i rekao da su izraelski vojnici u predgrađu grada Gaza, kao i da su spremni da "napreduju i pobede".

"Ništa nas neće zaustaviti", naveo je Netanijahu na društvenoj platformi X (Tviter). Izraelski ulazak u grad Gaza došao je manje od nedelju dana nakon što je Netanijahu najavio "drugu fazu" rata i proširenje kopnenih operacija u Gazi. Prema podacima IDF, ubijeno je najmanje 18 izraelskih vojnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: