Sreda, 16.08.2023.

10:23

Najmoćnija jedinica je upravo raspoređena...

Ukrajinske vazdušno-jurišne snage konačno su rasporedile svoju najmoćniju jedinicu, piše "Forbs".

Izvor: RT.rs

Najmoćnija jedinica je upravo raspoređena...
Tanjug/AP Photo/Libkos

82. vazdušno-jurišna brigada od 2.000 ljudi, koja je prepuna borbenih vozila "marder" i "strajker" i tenkova "čalendžer 2", krenula je u akciju oko Robotina, u Zaporoškoj oblasti, prenosi Raša tudej Balkan.

Raspoređivanje je dobra i loša vest za dugo očekivanu kontraofanzivu Kijeva, koja je počela u junu nizom napada širom južne i istočne Ukrajine.

82. brigada i njena sestrinska vazdušno-jurišna jedinica, 46. brigada su među poslednjim velikim jedinicama koje je Kijev držao u rezervi. Sa slanjem tih formacija u borbu, Ukrajinci su mogli značajno da pojačaju svoju vatrenu moć duž jednog od glavnih pravaca kontraofanzive koji se proteže od Robotina Melitopolja, severno od obale Crnog mora.

Ali, navodi "Forbs", nijedna brigada ne može da se bori večno. Kada se 46. i 82. brigada povuku radi odmora, resetovanja i popravke, možda neće biti nijedne jednako moćne sveže brigade koja bi ih zamenila i ukrajinska kontraofanziva će izgubiti zamah.

Ovo nije ni novi problem, ni problem koji je jedinstven za Robotino. Ukrajinski marinski korpus, koji je usredsredio svoje napore duž doline reke Mokri Jali, rasporedio je sve četiri svoje brigade na liniji fronta duž sektora širokog 16 kilometara. Taktika im se, za sada, isplatila ali je i tim brigadama potreban odmor, a Kijev nema dovoljno obučenih snaga da ih zameni.

Isti problem imaju i u Robotinu, gde ruske snage onesposobljavaju borbena vozila i tenkove, dok dve ukrajinske brigade pokušavaju da uđu u grad.

Ako Rusi u Robotinu budu uspeli da održe svoje pozicije i izdrže ono što će verovatno biti veliki, ali privremeni skok ukrajinske borbene moći, mogli bi se na kraju naći u poziciji da uzvrate Ukrajincima – kada se brigade rotiraju sa fronta linija bez zamene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: