Subota, 25.03.2023.

19:28

Rusi besni: "Prešli ste liniju"

Rusija, posrednik u sukobu Azerbejdžana i Jermenije, optužila je Baku da je prekršio sporazum o prekidu vatre kojim je okončan rat te dve zemlje 2020. godine.

Izvor: Beta

Rusi besni:
EPA-EFE/STR

Razlog za to je jer su dozvolili svojim snagama da pređu liniju razgraničenja.

"Danas je jedinica Oružanih snaga Azerbejdžana prešla liniju razgraničenja u okrugu Šuša, kršeći sporazum postignut 2020. godine", saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Navedeno je da su azerbejdžanske snage "zauzele jednu lokaciju i počele da postavljaju svoj kamp".

Pripadnici ruskih snaga za održavanje mira na licu mesta "preduzimaju mere u cilju sprečavanja napetosti i izbegavanja međusobnih provokacija suprotstavljenih strana", dodaje se u saopštenju.

Jermenija i Azerbejdžan sukobili su se 2020. oko kontrole područja Nagorno-Karabaha. Sukob je okončan mirovnim sporazumom kojim je priznata pobeda snaga Azerbejdžana. Dogovor je postignut uz pomoć Rusije.

Nagorno-Karabah, teritorija na kojoj uglavnom žive Jermeni, otcepio se od Azerbejdžana, što je dovelo do rata koji je tokom 90-ih godina odneo 30.000 života.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: