Nedelja, 29.01.2023.

00:00

Na današnji dan, 29. januar

Izvor: B92

Na današnji dan, 29. januar

1412 - U Novom Brdu je izdat "Zakon o rudnicima Despota Stefana". To je značajan dokument srpske pismenosti i pravnog sistema, i sadrži podatke o životu srpskog naroda na početku XV veka. 1635 - Francusku akademiju, jednu od najčuvenijih u Evropi, osnovao je kardinal Rišelje (Richelieu), ministar kralja Luja XIII (Louis).

1860 - Rođen je pisac Anton Pavlovič Čehov, jedan od najistaknutijih predstavnika novelističkog žanra u ruskoj i svetskoj književnosti. Smatra se nenadmašnim majstorom dramske atmosfere i dijaloga, a njegovi pozorišni komadi "Galeb", "Tri sestre" i "Višnjev sad" i danas su na repertoarima svetskih pozorišta.

1872 - Rođen je Goce Delčev, vođa nacionalno-revolucionarnog pokreta u Makedoniji s kraja 19. i početka 20. veka. Poginuo je u borbi s Turcima u maju 1903, tri meseca pre izbijanja Ilindenskog ustanka, čiji je početak odlagao smatrajući da je preuranjen i slabo pripremljen.

1886 - Nemački inženjer Karl Benc (Benz) patentirao je prvi uspešan automobil na benzin.

1889 - Austrougarski princ-prestolonaslednik Rudolf, jedini sin Franca Josipa I nađen je mrtav zajedno s ljubavnicom Marijom Večerom u dvorcu Majerling kraj Beča.

1896 - Ameriki lekar Emil Grab (Emile Grubbe) prvi je upotrebio terapiju zračenjem u lečenju raka pluća, primenivši je u Čikagu na pacijentkinji Rouz Li (Rose Lee).

1899 - Umro je francuski slikar engleskog porekla Alfred Sisle (Sisley) jedan od stvaralaca francuskog impresionizma. Izlagao je na prvoj izložbi impresionista, 1874. u Parizu.

1916 - Nemci su u Prvom svetskom ratu prvi put bombardovali Pariz iz cepelina.

1934 - Rođen je pesnik Branko Miljković koji se prvom zbirkom "Uzalud je budim" (1957) uvrstio među značajne srpske liričare druge polovine 20. veka ("Poreklo nade", "Vatra i ništa", "Smrću protiv smrti" - napisao zajedno s Blažom Šćepanovićem). Izvršio je samoubistvo 1961.

1941 - Umro je grčki general i državnik Joanis Metaksas (Ioannis Metaxas). Kao premijer i ministar vojske 1936. raspustio je Skupštinu i uspostavio profašističku diktaturu. Ipak, u Drugom svetskom ratu u oktobru 1940. odbio je ultimatum fašističke Italije i organizovao otpor italijanskoj agresiji, i potisnuo njene snage duboko u Albaniju.

1942 - Peru i Bolivija su potpisivanjem protokola u Rio de Žaneiru okončali rat započet 1941. godine zbog sporne pogranične teritorije u području amazonske džungle, ali sporno pitanje time nije rešeno.

1950 - Počela je prva u nizu pobuna u Johanesburgu, izazvane rasističkom politikom vlade Južne Afrike.

1959 - Danski putnički brod "Hans Hedtoft" udario je kod Grenlanda u ledeni breg i potonuo. Poginulo je 95 ljudi.

1963 - Francuska je stavila veto na prijem Velike Britanije u Evropsku ekonomsku zajednicu (Evropska unija).

1989 - Posle sedam godina nesporazuma i međunarodne arbitraže, Izrael je vratio Egiptu grad Tabu na Crvenom moru, koji je okupirao u izraelsko-arapskom ratu 1967.

1994 - Austrijanka Ulrike Majer (Maier), dvostruka svetska prvakinja u skijanju, umrla je od povreda zadobijenih prilikom pada u takmičenju u spustu za Svetski kup.

1996 - Venecijanska operska kuća "La Feniče" izgorela je u požaru, drugi put za 204 godine.

1999 - Kontakt-grupa je pozvala vlasti Srbije i predstavnike kosovskih Albanaca da do 6. februara pristupe mirovnim pregovorima u zamku Rambuje u blizini Pariza.

2001 - Umro je istaknuti francuski pozorišni i filmski glumac Žan-Pjer Omon (Jean-Pierre Aumont). Uz Šarla Boajea (Charles Boyer) bio je jedan od retkih Francuza koji je napravio karijeru i u Holivudu ("Američka noć", "Mačka i miš").

2002 - U Kabulu se zavijorila stara zastava Avganistana, po prvi put od komunističkog prevrata 1978. godine koji je označio početak 23-godišnjih ratova i kriza u zemlji.

2005 - Umro je Efraim Kišon (Ephraim Kishon), Jevrejin koji je preživeo holokaust i postao jedan od najpoznatijih i najprevođenijih izraeskih pisaca. Među najpoznatijim knjigama su "Nije fer Davide", "Kita boli more", "Jabuka je svemu kriva", "Knjiga za poreske obveznike", "Kod kuće je najgore" i "Pomozite svetu na svoju štetu".

2012 - Umro je Oskar Luiđi Skalfaro, koji je bio predsednik Italije od 1992. do 1999. godine.

2015 - Preminula je Kolin Mekalou (Colleen McCullough), australijska književnica, autorka bestselera „Ptice umiru pevajući” po kojem je snimljena TV-serija s Rejčel Vord (Rachel Ward) i Ričardom Čemberlenom (Richard Chamberlain) u glavnim ulogama.

2016 - Preminuo je francuski filmski režiser Žak Rivet (Jacques Rivette), jedan od pionira francuskog Novog talasa, poznat po snažnim ženskim likovima u filmovima "Kaluđerica" (La Religieuse), "La Belle Noiseuse", i filmskoj verziji price o Jovanki Orleanki "Jeanne la Pucelle".

2018 - Rumunski parlament je za premijerku izabrao Vioriku Dančilu i to kao prvu ženu na toj funkciji. Viorika Dančilu je i treća osoba na čelu Vlade Rumunije tokom proteklih godinu dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: