"NATO je polisa osiguranja"

Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je danas u Bukureštu da je odluka o pristupanju Alijansi bila mudra.

Izvor: B92

Sreda, 30.11.2022.

11:16

Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

“To je bilo apsolutna mudra odluka, a dokaz za to su poslednja dešavanja nakon agresije Rusije na Ukrajinu, jer imamo situaciju da su zemlje koje su do tada bile neutralne, niko nije mogao da ih motiviše da pristupe NATO-u, Švedska i Finska, sada za stolom. NATO je polisa osiguranja", kaže Abazović.

On je ukazao da Crna Gora ne želi nikakav rat, niti sukobe, već želi da bude kredibilan član međunaredne organizacije koja se bavi i bezbednošću.

"I, sutra, ne daj bože, da dođe do neke nepredviđene situacije, koju Crna Gora niti priželjkuje, niti bi tome dala doprinos, imamo mogućnost, kao i sve ostale države članice, da se pozovemo na član 5 i da očekujemo podršku naših saveznika”, rekao je Abazović.

To je, dodaje, važno za sve države, koje imaju parametre poput Crne Gore, u smislu veličine teritorije, broja stanovnika, ekonomije, vojne moći…, jer bi sve ostalo, kaže, bila “avantura sa nepredvidivim krajem”.

“Odluka o NATO je bila potpuno O.K. i verujem da u Crnoj Gori i mnogi koji su bili neutralni, što je legitimno, sada, nakon ratnih dešavanja na tlu Evrope, razumeju da je, ipak, bilo važno da se tako nešto podrži i da svet nije dostgao nivo pacifizma koji bismo voleli da vidimo, a to je svet u kojem neće biti potrebe za vojskama. Ali, realnost nas i u 21. stoleću demantuje”, rekao je Abazović.

On je preneo da je na konferenciji video da vlada jedinstvo kada su u pitanju sve teme, što je dobro u kriznim vremenima.

"Što se Crne Gore tiče naši stavovi su poznati i mi pokazujemo kredibilitet. Mi smo zemlja koja je prvi put u istoriji, od kada je postala članica NATO i od kada je nezavisna, došla na dva odsto izdvajanja za odbranu. To je uspeh vlade koji svako od naših kolega u NATO ceni. To je NATO standard“, naglasio je Abazović.

Rekao je da su se učesnici, kada je reč o temama vezano za dešavanja u Ukrajini i zabrinutosti vezano za region Zapadnog Balkana, dosta pojasnili.

"Verujem da treba da uložimo dodatne napore za demokratizacijom, što podrazumeva da treba da budemo brži u donošenju odluka, konzistentni, ali i da očekujemo od partnera da budu aktivniji na prostoru Zapadnog Balkana ukoliko ne žele da se tamo pojave neke treće strane", dodao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ministarstvo donelo odluku: Zatvaraju se škole

Zbog toplotnog talasa u Bangladešu, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo osnovnog obrazovanja u toj zemlji saopštili su da će obrazovne ustanove biti zatvorene na sedam dana, zaključno sa 27. aprilom.

8:09

21.4.2024.

1 d

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: