Ponedeljak, 25.07.2022.

16:16

Francuska i SAD: "Najoštrije osuđujemo"

Francuska i Sjedinjene Američke Države osudile su danas pogubljenje četvorice demokratskih aktivista u Mjanmaru.

Izvor: Tanjug

Francuska i SAD:
Foto: Profimedia

Francusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da obnavlja pozive na razgovore između mjanmarske hunte i drugih političkih partija u zemlji i pozvalo na prekid nasilja, preneo je Rojters.

SAD su takođe pozvale vojne vlasti da odmah prekinu nasilje.

"Sjedinjene Države najoštrije osuđuju gnusno pogubljenje prodemokratskih aktivista od strane burmanskog vojnog režima", navodi se u saopštenju portparola Saveta za nacionalnu bezbednost.

Kako se dodaje, pozivaju režim da odmah prekine nasilje, oslobodi one koje su nepravedno pritvorili i "omogući miran povratak demokratiji u skladu sa željama naroda Burme".

Vojne vlasti Mjanmara pogubile su četvoricu demokratskih aktivista koji su osuđeni da su pomagali u izvršenju "terorističkih dela", objavili su ranije danas tamošnji državni mediji, što su prve egzekucije u ovoj zemlji posle nekoliko decenija.

Četvorica muškaraca osuđena su na smrt u januaru, na suđenju iza zatvorenih vrata, nakon optužbi da su pomagali raznim milicijama da se bore protiv vojske, koja je došla na vlast u vojnom puču prošle godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se haos: Evakuisano 800.000 ljudi

U Bangladešu je evakuisano gotovo 800.000 ljudi iz ugroženih područja pred dolazak jakog ciklona koji se formirao iznad Bengalskog zaliva, saopštilo je Ministarstvo za vanredne situacije te zemlje.

12:28

26.5.2024.

1 d

Podeli: