Nove tenzije? Podignuti avioni: Amerika i Japan doneli odluku

Američka vojska i japanske Samoodbambene snage, saopštile su danas da su zajednički patrolirale avionima iznad Japanskog mora kako bi pokazali snagu.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 26.05.2022.

09:05

Nove tenzije? Podignuti avioni: Amerika i Japan doneli odluku
EPA-EFE/ABIR SULTAN

Oni su to učinili nakon što je Severna Koreja u sredu lansirala tri projektila u more koje razdvaja Japan i Korejsko poluostrvo.

"Vežba je imala za cilj da pokaže zajedničke sposobnosti za odvraćanje i suprotstavljanje regionalnih pretnji", saopštila je američka vojska.

Američki zvaničnici, koji su insistirali na anonimnosti, rekli su za Rojters da su Japan i SAD želele da pokažu zajedničku odlučnost nakon najnovijih raketnih lansiranja Pjongjanga.

Prema zvaničicima iz Seula, jedan od tri projektila koje je ispalila Severna Koreja, delovala je kao najveća interkontinentalna balistička raketa, sa procenjenim dometom od 15.000 kilometara, što je dovoljno da dobaci do Amerike.

U patroliranju Japana i SAD, učestvovala su četiri američka F-16 aviona i četiri japanska F-15, prema japanskim Samoodbrambenim snagama.

Pročitajte još:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: