Ponedeljak, 16.08.2021.

07:57

Krv i milijarde dolara

Onog trenutka kada je pao Kabul, postavilo se pitanje odgovornosti SAD i NATO, budući da su njihove trupe u Avganistanu bile skoro 20 godina.

Izvor: Glas Amerike

Krv i milijarde dolara
Tanjug/AP Photo/Gulabuddin Amiri

Kako piše Glas Amerike, postoji nekoliko činjenica na koje se mora obratiti pažnja:

- 12. septembra 2001, NATO saveznice su prvi, i do sada jedini put, u 70 godina dugoj istoriji zapadnog saveza primenile klauzulu o zajedničkoj odbrani, posle napada ekstremista Al-Kaide na SAD 11. Septembra 2001.

- Nakon što su snage koje su predvodile SAD porazile talibanske borce koji su štitili osnivača Al Kaide Osamu bin Ladena, organizatora napada 11. septembra, NATO je preuzeo komandu nad međunarodnom koalicijom 2003. Cilj je bio da se uspostavi mir u Avganistanu i izgrade bezbednosne snage te zemlje. 2015. godine, misiju poznatu pod nazivom ISAF (snage međunarodne bezbednosne pomoći) zamenila je operacija obuke nazvana “Odlučna podrška”. Od aprila ove godine, u njoj je učestvovalo oko 10.000 vojnika iz 36 zemalja.

- Međunarodna vojna koalicija pretrpela je više od 3.500 žrtava od 2001, među kojima je oko 2.400 Amerikanaca, prema podacima ameirčkog Kongresa. Prema vebsajtu www.icasualties.org ukupan broj žrtava je 3.577. Desetina hiljada avganistanskih policajaca i vojnika je poginulo u sukobima.

- Prisustvo NATO snaga je doživelo vrhunac 2011, kada je više od 130.000 stranih vojnika iz 51 savezničke i partnerske zemlje bilo raspoređeno u Avganistanu. Od 2003, NATO je obučio stotine hiljada avganistanskih vojnika i policajaca, i pomogao uspostavljanju avganistanskog vojnog vazduhoplovstva.

- Nemačka je imala drugi najveći vojni kontingent u Avganistanu posle SAD. U severnoj provinciji Kunduz, uporištu Talibana, Nemačka je izgubila više vojnika u sukobima nego u bilo kom drugom delu sveta posle Drugog svetskog rata.

- SAD su potrošile više od 140 milijardi dolara na ukupnu pomoć Avganistanu od 2002, prema podacima američkog Kongresa. Pentagon procenjuje da je trošak američkih vojnih operacija, zajedno sa podrškom avganistanskim snagama, bio veći od 820 milijardi dolara.

- Avganistan je i dalje jedna od najsiromašnijih zemalja sveta. U indeksu ljudskoig razvoja, koji objavljuje program za razvoj UN, nalazi se na 169. mestu od 189. Prosečan životni vek u Avganistanu je 64 godine a bruto nacionalni dohodak po glavi stanovnika je 2.200 dolara.

Izvori: NATO, Služba za istraživanja američkog Kongresa, Specijalni generalni inspektora za Avganistan, UNDP, www.icasualties.org

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

1 d

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

1 d

Podeli: