Sreda, 15.07.2020.

09:38

"Preminuo nam je dečko '94. godište, a bio je zdrav. Stanje je alarmantno"

Član Kriznog štaba dr Goran Stevanović izjavio da je od koronavirusa preminuo dečko '94. godište koji je bio zdrav. Stanje je alarmantno, kaže on.

Izvor: Tanjug, Novosti

TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/bs

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti u Beogradu kaže da su to strašne stvari, ali i dodaje da se kod njega na Voždovcu svakog dana mladi okupljaju u zgradama, u grupama voze liftovima, jedni do drugih, niko maske ne nosi.

"Klinika je puna mladih ljudi, ali mnogi u Srbiji to i dalje ne shvataju", naveo je direktor Klinike za infektivne bolesti i dodao da najviše problema ima upravo sa mladima koji se ne obaziru na mere i misle da virus nema nikakve veze sa njima.

"Stariji su shvatili poruku i zbog toga sa njima postoji sve manje problema. Čuvaju se, za razliku od njihovih mlađih ukućana, koji su upravo zbog toga već danima na udaru virusa. Nakon što se Infektivna klinika napunila pacijentima koji su njihovo godište, sa teškim simptomima kovida-19, krajnji je momenat da deca i mladi ozbiljno shvate kakva opasnost im preti"- kaže direktor Infektivne klinike za portal Objektiv.

Na pitanje da li je ovo isti virus koji smo imali u martu i aprilu, koliko se promenio i da li je mutirao, kaže da o tome ne može da se razgovara u trenutku, pre urađenih studija koje bi to potvrdile.

"Nekome se čini da je oslabio, nekom drugom da je nikada jači. Ni za jedno ni za drugo ne postoji dokaz. Da bismo tvrdili da je kovid-19 sada ojačao, morali bismo da uradimo dugoročnu studiju koja bi uključivala genetska i laboratorijska ispitivanja, istovremeno sa mnogim drugim istraživanjima. Dok to ne uradimo, sve je na nivou subjektivnog utiska i nagađanja" kaže dr Stevanović.

Upitan šta se to kod pacijenata na Infektivnoj klinici prema njegovom mišljenju promenilo u odnosu na april, on kaže:

"Glavna razlika je to što je sada mnogo više zaraženih, a samim tim značajno više ljudi sa teškom kliničkom slikom. Kada imate 10 zaraženih u celoj Srbiji, jedan će imati teške simptome. Ako ih imate 15.000 ili 20.000, računajte sami koliko njih je za hospitalizaciju. Zbog toga je u ovom trenutku stanje alarmantnije u odnosu na april."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Pogođena "Gvozdena kupola": Gube totalni rat?

Američki zvaničnici su ozbiljno zabrinuti da bi, u slučaju potpunog rata između Izraela i Hezbolaha, militantna grupa koju podržava Iran mogla da nadvlada izraelsku protivvazdušnu odbranu na severu.

22:12

20.6.2024.

1 d

Podeli: