Utorak, 03.09.2019.

11:07

Novi bilans napada u Kabulu: 16 mrtvih, 119 ranjenih

Broj mrtvih u samoubilačkom napadu u glavnom gradu Avganistana Kabulu porastao je na 16 civila a 119 ljudi je povređeno, saopštio je zvaničnik novi bilans.

Izvor: Beta

Novi bilans napada u Kabulu: 16 mrtvih, 119 ranjenih
Foto: Tanjug/AP Photo/Rahmat Gul

Prethodni podatak onapadu koji se dogodio kasno sinoć govorio je o pet mrtvih i 50 ranjenih.

Napad se dogodio kod velikog kompleksa Zeleno selo, gde se nalazi više međunarodnih organizacija i hotela i koji je česta meta talibana. Ovi napadi predstavljaju i veliku opasnost za lokalno stanovništvo koje živi u blizini.

Napad za koji su odgovornost preuzeli talibani dogodio se u trenutku kada je američki izaslanik Zalmaj Kalilzad bio u Kabulu da prenese avganistanskim zvaničnicima detalje predloga sporazuma postignutog između talibana i Amerikanaca.

"Eksploziju je izazvao traktor pun eksploziva", rekao je jutros portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Nasrat Rahimi u poruci medijima. ;Eksplozija se dogodila na ulici ispred kompleksa, pogodila zid i uništila više obližnjih kuća.

Pet napadača je ubijeno, a operacija potrage i spasavanja trajala je do 5.00 ujutro po lokalnom vremenu, dodao je on.

Rahimi je rekao da je spaseno oko 400 stranaca posle napada bombaša samoubice.

Besni stanovnici kvarta Kabil Bai, gde se nalazi Zeleno selo, protestovali su noćas, prešli su zid oko medjunarodnog kompleksa koji je često bio meta napada i izazvali požar, odakle se diže gust crni dim.

Napad se dogodio samo nekoliko sati pošto je izaslanik SAD upoznao avganistansku vladu da je postignut dogovor "u načelu" sa talibanima posle devete runde pregovora u Kataru, prema kome bi oko 5.000 američkih vojnika napustilo zemlju u roku od pet meseci.

Nije jasno zašto talibani nastavljaju takve napade kada je američki izaslanik rekao da su postigli sporazum sa njima u načelu o okončanju najdužeg američkog rata, uključujući povlačenje trupa.

Potreseni stanovnici Kabula se pitaju da li može da se veruje bilo kom dogovoru sa sa talibanima, posebno kada se povuku strane trupe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: