Ko je Stevo Pendarovski?

Stevo Pendarovski, koji je u dva navrata ranije bio savetnik za spoljnu politiku predsednika države, inaugurisan je za predsednika Republike Severne Makedonije.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 12.05.2019.

14:50

Ko je Stevo Pendarovski?
Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Pendarovski (56) je prvi predsednik Severne Makedonije od kako je zemlja promenila ime posle potpisanog Prespanskog sporazuma između Skoplja i Atine.

Pendarovski je pobedio kao kandidat vladajuće koalicije SDSM-DUI, poručivši da će biti predsednik svih građana kog se niko neće stideti.

Bio je kandidat za predsednika države Socijaldemokratskog saveza i na prethodnim predsedničkim izborima 2014. godine, ali je tada izgubio od dosadašnjeg predsednika Ðorđa Ivanova.

Pendarovski je prvi predsednički kandidat u Severnoj Makedoniji koji je još u prvom krugu dobio podršku albanske stranke DUI i bio je predstavljen kao prvi konsenzualni kandidat za šefa države.

Političku karijeru počeo je kao portparol ministarstva unutrašnjih poslova 1998. godine, a u dva navrata bio je savetnik za spoljnu politiku predsednika države.

Bio je bivši savetnik za spoljnu politiku u kabinetima poginulog predsednika Makedonije Borisa Trajkovskog i bivšeg predsednika Branka Crvenkovskog.

Bio je poslanik od 2016. do 2017. godine.

U periodu od 2004. do 2005. godine bio je predsednik Državne izborne komisije, dok je prethodno radio kao rukovodilac odeljenja za analitiku u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Pendarovski (56) obavlja funkciju nacionalnog koordinatora za članstvo u NATO-u.

Predavao je 11 godina međunarodnu bezbednost, spoljnu politiku i globalizaciju na Univerzitetu Ameriken koledž u Skoplju.

Pendarovski je diplomirao 1987. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta Chirila i Metodija u Skoplju. Doktorirao je u oblasti spoljne i bezbednosne politike Evropske unije.

Oženjen je i otac jednog deteta.

Funkcija predsednika u Severnoj Makedoniji je uglavnom ceremonijalnog karaktera, ali šef države ujedno je i vrhovni komandant oružanih snaga i potpisuje i zakone koje mu dostavlja parlament.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: