Sreda, 05.09.2018.

08:01

Decenija od "pucanja" radikalsko-četničkog kumstva

Na današnji dan pre deset godina Tomislav Nikolić je podneo ostavku na funkcije u SRS i time otvorio prostor za stvaranje partije koja vlada već šest godina.

Izvor: B92, Spasoje Veselinović

Decenija od
EPA-PHOTO/EPA/STR/as/ow

Kako je tada objasnio, to je učinio pošto se protivio direktivi da članovi poslaničkog kluba SRS u Skupštini Srbije, na čijem čelu je bio, ne glasaju za ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i Evropske unije.

“Tačno je da sam podneo ostavku. Rukovodio sam se principom – jedno je moral, a drugo poštovanje reči. Na stranačkim organima je bilo dogovoreno da poslanici SRS glasaju za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju ukoliko Vlada Srbije usvoji amandman radikala na predlog Zakona o ratifikaciji tog sporazuma. Taj stav sam neprekidno iznosio za skupštinskom govornicom i uspeo sam da se izborim da Vlada Srbije prihvati amandman SRS. U četvrtak sam dao obećanje da će poslanici SRS glasati za SSP. Uveče sam, međutim, dobio nalog da ne glasaju za sporazum, što je bila potpuna promena politike. Dao sam ostavku ukazujući time da ja mogu sve da izdržuim, ali ne mogu i ovo“, rekao je tada Nikolić.

Šta se sve dešavalo 5. septembra 2008. godine, ali i pre toga pročitajte u vesti koja je objavljena u noći između 5. i 6. septembra te godine na B92.net.

Nikolić je 7. septembra naveo da neće vratiti mandat i da će ostati poslanik, a dan kasnije je oformio svoj poslanički klub.

Za njim su krenuli tadašnji potpredsednik Skupštine Srbije Božidar Delić, Gojko Radić, Mileta Poskurica, Dobrislav Prelić, Oto Kiš Marton, Predrag Mijatović, Jorgovanka Tabaković, Mićo Rogović, Vučeta Tošković i Zoran Babić.

"Nisam nikoga pozivao, sami su dolazili. Mi smo svi poslanici, članovi Centralne otadžbinske uprave i sa nama treba da se razgovara, da vidimo šta se dešva. Tražio sam da se stranka opredeli za kongres, rukovodstvo je to izbeglo i sada, kada ovoliko članova Centralne uprave formira svoj poslanički klub, valjda bi trebalo sazvati Centralnu otadžbinsku upravu", rekao je Nikolić.

Burni dani nastavljeni su predsedničkim kolegijumom SRS, na kome nije prisustvovao Aleksandar Vučić, kako je tada navedeno, pošto je bio na putu.

Lider SRS Vojislav Šešelj, koji se tada nalazio u pritvoru Haškog tribunala, ovlašćenja je prebacio na Dragana Todorovića, a pokušaji SRS da se Nikoliću i njegovim sledbenicima oduzmu mandati su pali u vodu, pošto je dotadašnji zamenik predsednika stranke naveo da je “izgubio blanko ostavke“, koje su po dobijanju poslaničkih mandata potpisali svi poslanici SRS.

Nedelju dana kasnije Nikolić je i zvanično objavio da napušta SRS i da pokreće svoju političku opciju, a 14. septembra je objavio da je tadašnji generalni sekretar SRS Aleksandar Vučić takođe napustio matičnu stranku.

Iako je Vučić čak najavljivao povlačenje iz politike, do toga nije došlo, a 21. oktobra 2008. godine Nikolić i on su pokrenuli Srpsku naprednu stranku.

Ostalo je, manje-više, već istorija...

Spasoje Veselinović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: