Gutereš: Odnosi Rusije i SAD slični kao u Hladnom ratu

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorio je da su odnosi Rusije i SAD pogoršani do situacije slične "onoj u kojoj smo živeli tokom Hladnog rata".

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 29.03.2018.

20:22

Gutereš: Odnosi Rusije i SAD slični kao u Hladnom ratu
Foto: EPA / Salvato

Nekoliko dana pošto su SAD saopštile da će da proteraju 12 ruskih diplomata pri UN zbog "slučaja Skripalj", Gutereš je pozvao Vašington i Moskvu da ponovo uspostave liniju komunikacije radi sprečavanja bilo kakve pojave napetosti, prenela je agencija Rojters.

"Tokom Hladnog rata postojao je mehanizam komunikacije i kontrole da bi se sprečili incidenti, da bi se osiguralo da stvari neće da izmaknu kontroli kada tenzije skoče. Takvi mehanizmi su nestali", rekao je Gutereš i dodao da veruje da su "ti mehanizmi opet neophodni".

SAD su u ponedeljak saopštile da će da proteraju 60 ruskih diplomata, uključujući 12 pri misiji UN u Njujorku.

Time su se pridružile vladama širom Evrope koje su najavile da će da proteraju ruske diplomate zbog trovanja ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije nervnim agensom početkom marta u Engleskoj.

Britanija je optužila Rusiju za trovanje Skripalja, što Moskva odlučno negira.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: