Petak, 02.03.2018.

15:27

Slaba vajda od "šale o Vulinu"

Ideja o “moratorijumu na teme iz prošlosti“, koju je promovisao Aleksandar Vučić uoči odlaska u Zagreb – nije zaživela.

Izvor: B92

Slaba vajda od
Tanjug, Dimitrije Goll

Podsetimo, predsednik Srbije i SNS je pre puta u Hrvatsku za zagrebački Globus rekao da se zalaže za šestomesečni prekid rasprava o temama iz prošlosti, ali tokom i posle susreta sa hrvatskom koleginicom Kolindom Grabar Kitarović to više nije pominjano.

Jedino “ćutanje“ o kom se, na kraju, razgovaralo u Zagrebu odnosilo se na srpskog ministra vojnog Aleksandra Vulina.

Tanjug je preneo da se tokom svečane večere Vučić “našalio da je pozvao Vulina i poručio mu da i za njega važi 100 dana ćutanja na teme iz prošlosti“.

Ipak, otvaranje starih rana nije moglo da sačeka ni mesec dana – posle izveštaja Komisije Vlade Hrvatske za suočavanje sa posledicama vladavine nedemokratskih režima.

U tom izveštaju je navedeno da je ustaški pozdrav “Za dom spremni“ protivustavan, ali i da se u posebnim situacijama može koristiti kao izuzetak od pravila.

“To može biti vezano uz nastradale pripadnike jedinice Hrvatske odbrambene snage (HOS) u ratu devedesetih, dok korišćenje crvene zvezde petokrake nije sporno“, navedeno je.

To je prokomentarisao premijer Hrvatske Andrej Plenković, koji je i Vučiću nametnuo temu “ratne odštete“.

“Komisija je uvažila činjenicu da se u striktno pravno gledajući propisanim situacijama može koristiti kao izuzetak uz prethodno propisano dopuštenje", rekao je Plenković.

Plenković je rekao da će vlada detaljno proučiti preporuke koje su napisane na tridesetak strana i imaju dva dela - opšti o ključnim pojmovima s kojima se hrvatsko društvo suočavalo za vreme vladavine totalitarnih režima i deo koji se odnosi na pravno regulisanje simbola totalitarnih režima.

"Mi ćemo ove preporuke temeljito analizirati, videti kako nam one mogu pomoći u eventualnom daljem poboljšanju zakonskog okvira", rekao je hrvatski premijer.

On je ocenio da je ceo postupak bio neophodan da bi se "premostile velike ideološke podele" i da bi se okrenuli prema budućnosti, tolerantnom i uključivom društvu.

Predsednik Komisije, akademik Zvonko Kusić, objasnio je da bi se, prema preporukama, "Za dom spremni" u grbu HOS-a mogao koristiti kao izuzetak u vezi situacija, mesta ili groblja gde su devedesetih poginuli pripadnici HOS-a, ali nikako za "široke komemoracije".

"Ta dozvola ne menja postavku da je taj slogan protivustavan", dodao je Kusić i precizirao da Komisija donosi preporuke, a da ne precizira konkretne slučajeve.

Na to je reagovao lider SDSS i funkcioner Srpskog nacionalnog veća Milorad Pupovac, koji je rekao da Komisija nije rešila problem, već zakomplikovala situaciju, te da bolje da nisu uradili ništa nego ovo.

“Ove obavezujuće preporuke će uneti zabunu, i kod policije i kod sudija. Tako već večeras gledamo HOS-ov grb ispred jednog televizijskog voditelja, a sutra na stadionima kad neko dođe sa istim pozdravom može da se kaže da pozdravlja poginule pripadnike HOS-a. Ovo je štetno za ustavnopravni poredak RH, štetno i uvredljivo za sve narode koji su bili žrtve ustaškog režima“, naveo je Pupovac.

Komentar je imala i bivša premijerka Jadranka Kosor, na Tviteru je napisala da ako je nešto protivustavno, onda je protivustavno.

Kao poslednja u nizu reakcija stigla je i izjava vicepremijera i šefa srpske diplomatije Ivice Dačića, koji je pozvao međunarodnu zajednicu, a "pre svih visoke zvaničnike EU, da iskoriste svoj uticaj kako bi Hrvatska konačno počela da se ponaša kako priliči državi članici EU i civilizovanog sveta".

U pisanoj izjavi Dačić je naveo da je "preporuka hrvatskog Veća za suočavanje sa posledicama vladavine nedemokratskih režima, da se ustaški pozdrav 'Za dom spremni' ponekad može nekažnjeno koristiti nastavak serije akata zvanične hrvatske vlasti, koji su u direktnoj suprotnosti sa temeljima na kojima su izgrađeni posleratna Evropa i međunarodni poredak".

On je dodao da tim aktom "Hrvatska po ko zna koji put relativizuje užasne i genocidne zločine počinjene u NDH tokom Drugog svetskog rata, a preostalim Srbima u Hrvatskoj šalje više nego zastrašujuću poruku" .

"Ovakvo, 'kompromisno' rešenje Veća, koje otvoreno koketira sa predstavnicima neofašističke hrvatske desnice, je ne samo pravno i logički neobjašnjivo i neodrživo, već i politički nepodnošljivo u 21. veku", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: