Sreda, 21.02.2018.

08:40

Mediji: Severna Koreja "ispalila" Pensa

Severnokorejska strana u poslednji trenutak otkazala sastanak sestre lidera Severne Koreje i potpredsednika SAD koji je trebalo da se održi u Južnoj Koreji.

Izvor: Beta/AP

Mediji: Severna Koreja
Foto: Getty Images

Kako je saopštio Stejt department, sastanak između Pensa i Severnokorejaca bio je jedna od glavnih tema za vreme Pensove posete Pjongčangu gde je predvodio američku delegaciju na otvaranje igara. Uoči Pensove posete američki zvaničnici su govoril da nisu tražili sastanak sa Severnom Korejom ali su ostavili otvorenu mogućnost da se održi.

Do objavljivanja ovog saopštenja, više od nedelju dana od Pensovog povratka u SAD, nije bilo naznaka da je sastanak planiran a zatim otkazan u poslednjem trenutku.

Stejt department je saopštio da je Pens bio "spreman da iskoristi ovu šansu", kojom prilikom bi insistirao da Pjongjang odustane od svog nuklearnog oružja i programima balističkog naoružanja.

"U poslednjem trenutku zvaničnici Demokratske Narodne Republike Koreje odlučili su da ne održe sastanak, žao nam je što nije iskorišćena ova prilika", rekla je portparolka Stejt departmenta Heder Nojert koristeći zvanično ime Severne Koreje.

To bi bio prvi zvanični kontakt između Severne Koreje i administracije predsednika Donalda Trampa.

Ova izjava izgleda da protivreči severnokorejskoj izjavi da nisu bili zainetersovani da se sastanu sa Pensom dok je bio u Pjongčangu. Severnokorejska zvanična novinska agencija je javila 8. februara kada je Pens stigao u Južnu Koreju da nemaju nameru da koriste, kako je navela sportski festival, kao što su Zimske olimpijske igre, za političke svrhe.

Prisustvo Severne Koreje na Zimskoj olimpijadi je vidjeno kao veliki znak otopljavanja u vrlo napetim odnosima na Korejskom poluostrvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

14 h

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

16 h

Podeli: