Utorak, 21.11.2017.

10:09

Ukrajinski ambasador: Čekam da me Dačić primi 14 meseci

Ukrajinski ambasador Oleksandr Aleksandrovič u prvom intervjuu za srpske medije po povratku iz Kijeva kaže da stav koji je podigao prašinu u Srbiji ne menja.

Izvor: B92

Ukrajinski ambasador: Čekam da me Dačić primi 14 meseci
Foto: B92

Kako je rekao u razgovoru za B92.net sa Filipom Čukanovićem, rezultat konsultacija koje je imao u Kijevu nakon što je "povučen" iz Beograda je komentar ministarstva spoljnih poslova Ukrajine, koji je "skoro isti kao njegov stav".

Aleksandrovič je više puta dosad izazivao mnogo pažnje srpskih zvaničnika i medija u Srbiji, a poslednji put kada je rekao da "Rusija zloupotrebljava Srbiju kako bi stvorila haos i izazvala rat na Balkanu".

Kako je pojasnio za B92.net, njegova izjava ne znači da Srbija ne vodi samostalnu spoljnu politiku.

"U to ne želim da se mešam, ali suština je u unutrašnjoj politici Rusije. Kada imate korumpiran i kriminalizovan režim, želite da i vaši susedi budu takvi, da biste mogli da pravite biznis i skrenete pažnju svog siromašnog naroda", rekao je Aleksandrovič.

Pročitajte još: "Persona non grata": Poslednje upozorenje ambasadoru Ukrajine

U razgovoru za B92.net on kaže i da je u odnosima Srbije i Ukrajine dugo sve bilo u redu, ali da je Srbija zatim glasala "protiv Ukrajine", odnosno rezolucije o ljudskim pravima na Krimu.

"Šta se desilo? To morate da pitate Dačića, ja ne mogu da ga pitam", rekao je ambasador objašnjavajući da već 14 meseci čeka na audijenciju kod šefa srpske diplomatije.

Ambasador za B92.net govori i o čemu je razgovarao sa svojim pretpostavljenima u Kijevu, o broju srpskih plaćenika koji ratuju na istoku Ukrajine, o odnosu svoje zemlje prema NATO i paraleli odnosa Srbija-Rusija, kao i o tome zašto se baš u Beogradu sastaju zvaničnici SAD i Rusije kada razgovaraju o Ukrajini.

Ceo razgovor pogledajte u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: