Subota, 13.08.2016.

18:08

"Na Zapadu muk, ali srušene su laži o genocidu, zločinima"

Zapad ćuti o tome da je Hag oslobodio Miloševića sumnji za etničko čišćenje i ratne zločine u BiH, ali Srbija ne sme i neće da ćuti, kaže ministar Ivica Dačić.

Izvor: Tanjug

Foto: Tanjug

"Nema krivice Miloševića, SR Jugoslavije i Srbije, srušene su laži o genocidu i ratnim zločinima koje su bile osnov za kažnjavanje Srbije i srpskog naroda. Siguran sam da će kad tad doći vreme za priznanje, kao u slučaju Iraka, da je Srbija bila napadana na osnovu lažnih i pogrešnih optužbi", ističe se u izjavi ministra Dačića.

"Svesno ili nesvesno, Haški sud je ovom presudom to već učinio", dodaje Dačić.

On je podsetio da je od izricanja presude Radovanu Karadžiću prošlo skoro pet meseci ali, iako je presuda javno objavljena, i pored ukazivanja o činjenici da je u njoj u paragrafu 3460 Milošević oslobođen sumnji za etničko čišćenje i ratne zločine u BiH, "o tome je na Zapadu vladao muk".

"Zato se time ruši slika o opravdanosti zapadne politike prema Srbiji", istakao je Dačić.

Kako se navodi u pisanoj izjavi, u presudi se navodi da je Milošević govorio da svi pripadnici drugih naroda i etničkih grupa moraju biti zaštićeni i da nacionalni interes Srba nije diskriminacija (paragraf 3288), kao i da je potrebno boriti se odlučno protiv kriminala (paragraf 3284).

Takođe, u paragrafu 3292 se kaže da je SR Jugoslavija ohrabrivala bosanske Srbe da prihvate mirovne predloge. Sud je u paragrafu 3280 zaključio da Milošević nije bio deo udruženog zločinačkog poduhvata i da je, upravo suprotno, osudio etničko čišćenje.

"Ovim je Haški sud priznao ne samo da Milošević nije bio kriv, već i da su optužbe protiv Srbije, SR Jugoslavije i njega bile pogrešne i lažne, a one su poslužile za oštre ekonomske sankcije. Zato sam nedavno govorio da će doći vreme kada će se, kao u slučaju Iraka, postaviti pitanje opravdanosti zapadne politike prema Srbiji, uključujući i bombardovanje", istakao je Dačić.

On je dodao da je jedan od sudija Radovanu Karadžiću sudio i Miloševiću, Kvon iz Južne Koreje, "koji bi verovatno tako presudio i u procesu protiv Miloševića".

"Zato i dan danas ostaju sumnje vezane za Miloševićevu smrt, jer je Sud dve nedelje pre toga odbio njegov zahtev za operaciju srca u Rusiji, a zvanični izveštaj Haškog suda o smrti utvrdio je da je u Miloševićevoj krvi nađen lek koji mu nije bio prepisan i koji je poništavao dejstvo drugih lekova, što ga je na kraju i ubilo. Haški sud je utvrdio da je o tome znao pre smrti Miloševića, ali ga nije obavestio. Do sada za to niko nije odgovarao", ukazuje Dačić.

Prema njegovim rečima, "očigledno da Haškom sudu nije odgovaralo da se suđenje Miloševiću završi, jer bi verovatno bio oslobođen optužbi, kao što je to učinjeno u presudi Karadžiću 10 godina posle njegove smrti".

Isto tako, zapadnim političarima ne odgovara da se danas o tome mnogo govori i piše, i zato se pet meseci nakon presude Karadžiću o tome ćutalo, dodao je Dačić.

Reagujući na Dačićevu izjavu lider LDP Čedomir Jovanović izjavio je da su političari koji pokušavaju da opravdaju svoju ulogu u tragičnoj politici razlog tapkanja u mestu.

"U istoj meri u kojoj smo spremni da prepoznamo zlo koje sa sobom nosi proustaško divljanje u Hrvatskoj, ekstremizam u Bosni i Hercegovini ili na Kosovu, spremni smo da okrećemo glavu pred tragičnim greškama iz naše prošlosti i davanje legitimiteta ljudima koji su ispisali najcrnje stranice naše istorije", rekao je lider LDP.

Nešto slično kao Dačić izjavio je ranije i ministar rada Aleksandar Vulin koji je istakao da je sud u Hagu "potvrdio ispravnost politike" bivšeg predsednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije Slobodana Miloševića.

"Haški tribunal dobije zadatak da nas pomiri, zemlje u regionu, da nas stavi u jednu ravan. To nije uspeo. E pa kada takav tribunal prizna da Milošević nije učestvovao u organizovanom zločinačkom poduhvatu onda je jasno da je Srbija bila u pravu", rekao je Vulin.

LDP je reagovao i na tu izjavu ministra Vulina rečima da je upravo to izraz dezorijentacije društva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

175 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

1 d

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

1 d

Podeli: