Utorak, 12.07.2016.

08:46

Ko su zatvorenici iz Gvantanama koji su prebačeni u Srbiju

Dvojica pritvorenika iz zatvora Gvantanamu na Kubi prebacuju se u Srbiju, saopštio je Stejt department izražavajući zahvalnost Srbiji na "velikodušnoj pomoći".

Izvor: Tanjug

Ko su zatvorenici iz Gvantanama koji su prebačeni u Srbiju
Getty Images

"SAD su zahvalne Srbiji što je ponudila humanitarni premeštaj dvojice pritvorenika iz američkog pritvora u Gvantanamo beju na Kubi", ističe Stejt department.

Američko ministarstvo odbrane je objavilo transfer Tadžikistanca Muhamadija Davlatova i jemenskog državljanina Mansura Ahmada Saad al-Dafija, navodi se u saopštenju.

SAD, kako se dodaje, veoma cene velikodušnu pomoć Srbije u trenutku kada SAD nastavljaju sa naporima da zatvore pritvorsku jedinicu u Gvantanamo beju.

"Ovaj značajni humanitarni gest je u skladu sa liderskom ulogom Srbije na globalnoj pozornici," navodi Stejt department.

Ovo je prvi put da se u Srbiju šalju pritvorenici iz Gvantanama, gde će posle ovog transfera ostati 76 pritvorenika.

Stejt department napominje i da su svaki transfer jednoglasno odobrila ministarstva i agencije američke vlade, a da se Srbija pridružila grupi od 30 zemalja koje su od 2009. godine pružile mogućnost premeštaja za preko 100 pritvorenika.

Američko ministarstvo odbrane navelo je u odvojenom saopštenju da su SAD koordinirale sa vladom Srbije kako bi transfer bio u skladu sa bezbednosnim merama i humanim tretmanom zatvorenika.

Njujork tajms piše da su ovo prvi pritvorenici iz Gvantanama koji su prebačeni u Srbiju posle čega je u pritvoru u vojnoj bazi na Kubi ostalo 76 pritvorenika od kojih su 27 na spisku za transfer.

Dvojica koja su prebačena u Srbiju su uhvaćena krajem 2001.godine tokom rata u Avganistanu i predata vojsci SAD koja ih je držala u pritvoru bez suđenja više od 14 godina, piše njujorški dnevnik, koji navodi drugačija imena pritvorenika nego što je saopštila američka vlada.

Prema pisanju njujorškog lica jemenski pritvorenik je nekada "verovatno bio niži borac povezan sa Al Kaidom", ali je promenio način razmišljanja u zatvoru, naučio engleski i završio kurseve potrebne da dobije diplomu srednje škole.

Od 2012, uglavnom se pridržavao pravila pritvora, navodi list.

Drugi je državljanin Tadžikistana koji je čekao na transfer od 2009. godine kada su pritvorske vlasti zaključile da predstavlja dovoljno nisku pretnju da može da bude prebačen u neku sigurnu zemlju. On je zaostao u Gvantanamu zato što je zaključeno da ne može bezbedno da bude vraćen u svoju zemlju, piše Njujork tajms.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

149 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban "uvalio kosku" Beogradu?

Mađarski premijer Viktor Orban pohvalio je planove nemačke vlade koja ispituje mogućnost da se procedure za odobravanje azila obavljaju u zemljama koje nisu članice Evropske unije.

9:48

24.6.2024.

18 h

Podeli: