Subota, 05.03.2016.

09:26

Sukobi na protestu za odbranu opozicionog lista

Turska policija upotrebila je suzavac i vodene topove da bi rasterala više hiljada demonstranata koji su se okupili ispred prostorija lista "Zaman" u Istanbulu.

Izvor: Tanjug

Sukobi na protestu za odbranu opozicionog lista
Foto: Tanjug/AP

Do protesta je došlo nakon što vlasti donele odluku o preuzimanju kontrole nad tim listom.

Demonstranti su izvikivali "Slobodna štampa se ne može ućutkati", prenosi Rojters.

Turske vlasti preuzele su kontrolu nad listom "Zaman", koji je podržavao uticajnog protivnika predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, Fetulaha Gulena, koji se nalazi u SAD, javile su agencije.

Imenovani su novi administratori koji će uređivati novine "Zaman" na zahtev istanbulskog tužioca.

Ovaj potez protiv novina "Zaman" načinjen je nakon što je policija pritvorila prominentnog biznismena zbog navoda o finansiranju "Gulenove terorističke grupe", kako su rekli tužioci, navodi Reuters.

Akcija turskih vlasti je izazvala veliku zabrinutost u Vašingtonu i Briselu, usled zabrinutosti oko slobode izražavanja u Turskoj, pa je komesar Evropske unije za proširenje Johanes Han izjavio da je "izuzetno zabrinut", prenela je agencija AFP.
Foto: Tanjug/AP
Erdogan optužuje Gulena da kuje zaveru protiv vlasti gradeći mrežu pristalica u sudstvu, policiji i medijima. Gulen je negirao ove optužbe.

Erdogan je optužio Gulena i da pravi paralelnu državnu strukturu, dok su vladini zvanični optužili Gulenove pristalice da rade sa Kurdskom radničkom partijom.

Njih dvojica su bili saradnici dok policija i tužilaštvo koji su bili simpatizeri Gulena nisu otvorili kriminalnu istragu protiv Erdoganovih bliskih saradnika 2013. godine.

"Ovo je kraj medijske slobode u Turskoj. Mediji su uvek bili pod pritiskom, ali nikada nije bilo ovako javno. Preuzimanje lista je protivno ustavu, posebno ako nema osnova za to", rekao je Sevgi Akarčesme, urednik lista "Today"s Zaman".

"Zaman" je najprodavanija turska novina, a prema portalu MedyaTava koji prati rad medija, od početka ove godine do kraja februara prodato je 650.000 primeraka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: