Petak, 26.12.2014.

19:09

Šta donosi ruska vojna doktrina?

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je vojnu doktrinu prema kojoj najveću bezbednosnu pretnju po Rusiju predstavlja jačanje NATO blizu njenih granica.

Izvor: Beta

Default images

U dokumentu koji je danas objavio Kremlj zadržane su odredbe iz prethodne vojne doktrine iz 2010. prema kojima Rusija može upotrebiti nuklearno oružje ako neko protiv nje ili njenih saveznika upotrebi nuklearno oružje ili drugo oružje za masovno uništenje, kao i u slučaju agresije konvencionalnim oružjem koja "preti samoj egzistenciji" ruske države.

U novoj dokrtini se prvi put navodi da Rusija može iskoristiti oružje s preciznim navođenjem "kao deo strateških mera za odvraćanje", mada se ne izonse uslovi upotrebe.

Ruska televizija RT navodi da je suština novog dokumenta preuzeta iz prethodne verizje vojne doktrine i da "ruska vojska ostaje odbrambeno oruđe kojem će zemlja pribeći samo kao za poslednjim sredstvom".

Prema novoj doktrini, Rusija smatra pretnjom širenje i vojno jačanje NATO, kao i to što Alijansa preuzima na sebe "globalnu funkciju kršenjem međunarodnog prava".

Nova odredba je i to, kako navodi RT, što se kao jedan od vojnih ciljeva Rusije smatra zaštita nacionalnih interesa u arktičkom regionu.

U tom dokumentu se kao pretnja navodi i destabilizacija zemalja s kojima se graniči Rusija ili njenih saveznika.

Na unutrašnjem polju Rusija se suočava s pretnjama "delovanja usmerenog na nasilnu promenu ruskog ustavnog poretka, destabilizaciju političkog i društvenog okruženja, dezorganizaciju funkcionisanja vladinih tela, ključnih civilnih i vojnih postrojenja i informacione infrastrukture Rusije", prenosi RT.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je Ukaz o vojnoj doktrini Rusije, saopštio je Kremlj, navodeći da je tim dokumentom precizirana postojeća doktrina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Podeli: