Petak, 05.12.2014.

00:49

Ambasadori UN: PR da formira vlast

Ambasadori zemalja-članica Saveta bezbednosti UN pozvali su Kosovo da što pre formira institucije vlasti kako bi se nastavio dijalog Beograda i Prištine.

Izvor: B92, Beta

Default images

Ambasadori su, na sednici na kojoj je razmotren redovni tromesečni sporazum Generalnog seketara UN o Kosovu, osudili napade na povratnike i manjinske zajednice, izgrede na čijoj su meti bila srpska groblja i verski objekati, i pozvali kosovske vlasti da grade poverenje među etničkim zajednicama.

Ambasador Rusije ocenio je da se kašnjenje u formiranju vlasti na Kosovu odrazilo i na osnivanje suda koji treba da sudi za zločine OVK.

On je pozvao UN da pomno prate osnivanje takvog suda i ocenio da Kosovo nije postiglo napredak u oblasti vladavine prava. Ambasador je rekao da ostaje nepromenjen stav Rusije da ne priznaje Kosovo.

Ambasador Amerike rekao je da dve strane moraju da nastave pregovore, jer su mnogobrojna pitanja ostala nerešena, kao što su pitanja slobode kretanja, pitanja oko granice, energetike itd. On je rekao da će SAD nastaviti da ohrabruje obe strane, kako bi do dogovora oko svih bitnih pitanja došlo.

Ambasador Velike Britanije je rekao da ta zemlja ohrabruje obe strane, i takođe naglasio neophodnost uspostavljanja institucija na Kosovu, i to što pre. On je skrenuo pažnju na događaje koji potresaju Euleks. Takođe je rekao da treba da se istraži sve u vezi sa nasiljem koje je nastalo nakon utakmice Srbija - Albanija, kao i to ko je odgovoran za ispisivanje grafita na manastiru Visoki Dečani.

I ambasador Francuske podsetio je da Kosovo ima odgovornost da uspostavi sud za ratne zločine i naglasio da će Francuska pomno pratiti sve reforme koje bude sprovodila buduća vlada.

Ambasador Argentine rekao je da na Kosovu predstoji veliki zadatak vezan za posledice ratnih sukoba, a to je sudbina nestalih, pronalaženje i povratak tela i da se obezbedi da niko ko je činio zločine ne prođe nekažnjeno.

Ambasador Kine istakao je da njegova zemlja podržava integritet Srbije i da je Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti osnova za rešavanje kosovskog pitanja.

On je rekao da Kina podržava praktični i konstruktivan dijalog Beograda i Prištine jer se samo tako može doći do obostrano prihvatljivog rešenja.

Navodeći da je Kosovo u poslednje vreme stabilno, ali da se i dalje suočava s kompleksnim izazovima, ambasador je naglasio da je potrebno izbegavati akcije koje bi mogle da otežaju ili čak eskaliraju situaciju.

Ambasador Jordana pozdravio je, kako je rekao, napredak Kosova u mnogim oblastima, ali i pozvao kosovske vlasti da zaštite prava manjina, posebno srpske manjine, i spreče nasrtaje na verske objekte.

Ambasador Australije upozorio je da politička blokada na Kosovu preti da razvodni dosadašnje rezultate dijaloga Beograda i Prištine i pozvao buduće kosovske vlasti da im prvi prioritet bude ponovno uspostavljanje tog dijaloga.

On je ocenio da Kosovo više ne predstavlja krizno žarište i pretnju miru i stabilnosti, i predložio da generalni sekretar ubuduće umesto svaka tri meseca, izveštaj o Kosovu podnosi na svakih šest meseci.

Takav predlog podržao je i ambasador Velike Britanije, koji je rekao da njegova zemlja pozdravlja napredak Kosova na međunarodnoj pozornici i pozvao zemlje koje još nisu priznale Kosovo da to učine.

Premijer Aleksandar Vučić istakao je u Savetu bezbednosti da Srbija više od svega želi političku i ekonomsku stabilnost na celom Zapadnom Balkanu.

Odlazeći kosovski premijer Hašim Tači izjavio je, prilikom obraćanja Savetu bezbednosti, da je sever Kosova konstantan izvor nestabilnosti, ali da je protekla godina prošla u znaku "cementiranja teritorijalnog integriteta Kosova".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: