Petak, 21.11.2014.

13:27

"Revizija Dejtona ne može bez nas"

Povodom godišnjice Dejtonskog sporazuma, Ivica Dačić je naglasio da nema revizije tog sporazuma bez saglasnosti svih koji su učestvovali u njegovom postizanju.

Izvor: Tanjug

Default images

"Mi želimo sve najbolje Bosni i Hercegovini, želimo stabilnost, evropski put BiH i dobre veze Srbije sa Republikom Srpskom, odnosno srpskim narodom koji živi u celoj BiH", rekao je šef srpske diplomatije.

Srbija, kako je naveo, podržava pokušaj da se otkoči evropski put BiH, da se razgovara o budućnosti, da to bude rezultat zajedničkog dogovora sva tri naroda, oba entiteta.

Dejtonski sporazum je omogućio mir, podsetio je on i dodao da je nedostatak političke volje prepreka budućnosti BiH, a ne slabosti ustava.

"Nema revizije Dejtonskog sporazuma bez saglasnosti onih koji su ga potpisali, odnosno sva tri naroda u BiH i mi ćemo imati konstruktivnu ulogu kao Srbija jer najviše nam je stalo do mira u BiH", rekao je Dačić.

Dačić je poručio i da se pozicija Srbije prema Rusiji po pitanju uvodjenja sankcija nije promenila, baš kao ni pozicija prema Evropskoj uniji koja je, kako je istakao, strateški cilj Srbije.

"Nadam se da Srbija neće doći u situaciju da sebi postavi pitanje ili Brisel ili Moskva", rekao je on i naglasio da Srbija kao kandidat za EU ima obavezu da do kraja pregovaračkog procesa uskladi spoljnu politiku, kao i bezbednosnu sa politikom EU i da ona to radi.

Naš stepen usaglašavanja je takav da mi jedino nismo usaglaseni kada je reč o sankcijama protiv Ruske Federacije, rekao je Dačić na konferenciji za štampu.

Podsetivši da pregovori o poglavlju 31 koje se odnosi na spoljnu politiku, nisu još ni poceli, Dačić je istakao da je "sada previše rano da bilo ko postavlja Srbiji takva pitanja".

"Nezavisno od toga, ovde se ne postavlja pitanje da li će Srbija trpeti ili podleći nekim pritiscima. Ovde je reč o tome da Srbija svima kaže da ima interes i tradicionalno prijateljstvo, ali da ne može da izvrši ekonomsko samoubistvo svoje zemlje, a da pri tome nema nikakvu pomoć ni od koga. I zašto bismo mi to radili?"

On je naveo primer Mađarske koja trpi svakodnevne gubitke zbog sankcija Moskvi ali je istakao da oni mogu da se obrate Evropskoj komisiji.

"Mi nemamo kome da se obratimo. Mi ne želimo da idemo u bilo kakve eksperimente, želimo dobre odnose sa svima", rekao je on.

Srbija će, kako je istakao, kao predsedavajući OEBS učiniti sve da bude "kredibilan partner i u Moskvi i Kijevu i Briselu i Vašingtonu i bilo kom centru političke moći".

"Naša pozicija oko Rusije se nije promenila isto kao ni pozicija oko Evropske unije", zaključio je Dačić.

Odgovarajući na pitanje o dijalogu Beograda i Prištine, šef srpske diplomatije je rekao da će on biti nastavljen na najvišem nivou, uz posredovanje visoke predstavnice EU Federike Mogerini odmah po formiranju vlade u Prištini.

Prema njegovim rečima, ideja Mogerini je da to bude na dosadašnjem nivou - da na čelu pregovoračkih timova budu dva premijera.

"Srbija želi da se vodi taj dijalog i želi implementaciju Briselskog sporazuma, odnosno što brže stvaranje Zajednice srpskih opština", istakao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

1 d

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

1 d

Podeli: