Sreda, 05.11.2014.

23:33

Priština traži oročen dijalog

Priština sprema nove zahteve uoči nastavka pregovora, a namera im je da u naredne četiri godine uspostave diplomatske odnose sa Srbijom, pišu Novosti.

Izvor: Večernje novosti

Default images

Nastavak dijaloga nije ni na vidiku, a Priština je već otvorila karte - traži potpisivanje pravno obavezujućeg sporazuma i uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Srbijom i da sve to bude gotovo u naredne četiri godine.

"Želimo da dijalog bude istog formata kao dosad i da se uokviri i vremenski ograniči", poručila je nedavno Atifete Jahjaga.

Na drugoj strani, Beograd smatra da dijalog nije oročen, da treba da ostane statusno neutralan i da rezultira poboljšanjem uslova života na KiM.

Vetar u leđa ovakvom prištinskom shvatanju pregovora bez sumnje je dao poslednji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u kom se traži "nova era odnosa“ Srbije i Kosova, koja će se zapečatiti ugovorom dveju strana.

Učesnik dijaloga i šef vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić kaže za "Novosti“ da je važno da pregovori traju onoliko koliko je potrebno da se postignu politički sporazumi o normalizaciji i poboljšanju uslova za svakodnevni život:

"Reč je o veoma složenom političkom procesu i često vas trajanje i način na koji se on odvija iritiraju. Međutim, važno je ostati koncentrisan na konačan rezultat: dugoročnu normalizaciju odnosa, koja je izuzetno bitna za budućnost Srba i Albanaca. Nema mesta nadmudrivanju o statusnim pitanjima".

Šef skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun kaže da normalizacija nije oročena i da je teško reći u kom trenutku će se dovršiti, kada je zbog političke blokade u Prištini izgubljena gotovo cela godina:

"Problem je i to što Priština ima drugačiji pogled na normalizaciju i što je koristi za ostvarivanje svojih strateških ciljeva i postizanje ugovora dveju država."

Brisel još ćuti

Osim što je precizirano da će naslednica Ketrin Ešton, Federika Mogerini, šefica evropske diplomatije, upravljati nastavkom dijaloga Beograda i Prištine, više detalja o tome kako će izgledati nova faza procesa koji mesecima tapka u mestu, Brisel nije ponudio.

SB razmatra izveštaj 14. novembra

Najnoviji tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o stanju na Kosmetu Savet bezbednosti trebalo bi da razmatra 14. novembra, a još nije poznato ko će predstavljati Srbiju na ovoj sednici. Prema pisanju prištinske štampe, Ban je u izveštaju izrazio zabrinutost zbog toga što još nisu formirane kosovske institucije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: