Ponedeljak, 03.11.2014.

21:35

Bušati: Novo poglavlje sa Srbijom

Albanija se nada da će na sastanku sa predstavnicima Srbije sledeće sedmice u Beogradu biti podvučena crta ispod svađe u vezi sa incidentima na utakmici.

Izvor: Tanjug

Default images

"Događaji koji su se dogodili pre, za vreme i posle utakmice bili su vrlo neprijatni i mi smo osudili provokacije i nasilje", rekao je šef albanske diplomatije Ditmir Bušati u intervjuu Rojtersu tokom posete Londonu.

"Ali ja verujem da je važno gledati u budućnost i otvoriti novo poglavlje u odnosima između Albanije i Srbije, što bi, po mom mišljenju, bio ključ demokratske stabilnosti u regionu i njegovom napredovanju ka EU", kazao je albanski šef diplomatije i naveo da će biti uložen napor da se krhki odnosi na Balkanu vrate na pravi put.

Susret albanskog premijera Edija Rame sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem, koji je odložen zbog onoga što se dogodilo na utakmici, sada je dogovoren za 10. novembar. To će biti prva poseta jednog albanskog lidera Srbiji u poslednjih 68 godina.

Bušati je rekao da se nada da će poseta Rame doprineti poboljšanju odnosa na Balkanu, koje je započeto ranije ove godine u Berlinu, iako Albanija i Srbija imaju ozbiljne probleme.

"Verujem da bismo mogli pronaći zajednički jezik sa Srbijom zato što postoje pitanja koja su od značaja i za Srbiju i za Albaniju i pitanja koja su ključna za evropsku integraciju regiona", kazao je Bušati.

Rojters navodi da će glavna tema razgovora u Beogradu biti poziv sila iz EU, kao što je Nemačka, da se uspostavi veća stabilnost i saradnja među balkanskim zemljama u aspektima poput infrastrukture, od kojih bi korist mogao imati region kao celina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: