Meštani Bogovađe neće azilante

Grupa meštana Bogovađe danas je organizovala protestni skup sa kojeg je zatraženo trajno iseljenje Centra za azil iz te mesne zajednice u opštini Lajkovac.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 02.11.2014.

15:30

Default images

Razlog za taj zahtev je, kako je istaknuto na protestnom skupu, veliki broj azilanata ali i ilegalnih migranata iz afričkih zemalja, koji na razne načine, kako je navedeno, ugrožavaju bezbednost meštana.

Predsednica mesne zajednice Bogovađa Dragana Lončar rekla je da je bezbednost građana ugrožena "i od strane bahatih ilegalnih taksista" koji dovoze azilante u Bogovađu, kao i zbog tuča između migranata, "koje se odigravaju na sred ulice i uglavnom noću".

Meštani Bogovađe plaše se i opasnosti od virusa ebole i drugih zaraznih bolesti, a na protestu su upozorili i da je veliki broj vikendica i kuća obijen, kao i da ih azilanti tokom noći uznemiravaju u njihovim domovima.

Protestu, na poziv organizatora, prisustvovali su i predstavnici opštine Lajkovac i Republičkog komesarijata za izbeglice i migrante.

Lončar je podsetila da su odlukom Vlade Srbije otvoreni privremeni centri za azilante u Sjenici, Tutinu i Obrenovcu, ali da time nije rešen problem meštana Bogovađe, jer ih taksisti i kombi vozila svakodnevno u sve većem broju dovode u Bogovađu.
Tanjug
Prema njenim rečima, mesna zajednica već duže vreme svakodnevno prima žalbe građana kako bi preuzela korake u cilju trajnog i konačnog rešenja problema - "odnosno trajnog iseljenja azilanata iz Bogovađe".

Lončar je podsetila i da je prošlo skoro godinu dana od kako su meštani Bogovađe, Vračevića i Donjeg Lajkovca protestovali zbog neadekvatnih uslova boravka azilanata na tom području i zamolili nadležne da reše problem, ali da to toga nije došlo.

Protestu, na poziv organizatora, prisustvovali su i predstavnici opštine Lajkovac i Republičkog komesarijata za izbeglice i migrante.

Pomoćnik komesara za izbeglice i migrante Ivan Georginov podsetio je da su taj komesarijat i on još od 2011. godine uključeni u rešavanje problema sa azilantima u Bogovađi, apelujući na meštane da prave razliku između azilanta i ilegalnih migranata.

Georginov je naveo da je sad, za razliku od prošle godine kad je ilegalnih migranata u šumama oko Bogovađe bilo više nego domaćeg stanovništva tog mesta, situacija drugačija i da u Centru za azil ima još 30 praznih mesta.

Prema njegovim rečima, u proteklih godinu dana Komesarijat i nadležni državni organi su se potrudili kako bi rešili problem sa azilatima tako da su oni smešteni na šest lokacija u Srbiji, a u centrima ima još oko 150 praznih kreveta.

.
Tanjug
Georginov, koga su okupljeni izviždali, rekao je novinarima i da problem ilegalnih migranata nije u nadležnosti tog komesarijata.

Predsednik opštine Lajkovac Živorad Bojčić obećao je okupljenima da će se svi problemi rešavati u hodu, apelujući na njih da pokažu dostojanstvo kako ružna slika o Srbiji ne bi ponovo, kao prošle godine, otišla u svet.

On je naveo da treba brzo i preventivno delovati, kako se ne bi desilo da kad dođe hladno vreme tražioci azila budu po šumama po velikoj hladnoći i mrazu.

Bojčić smatra i da nadležni državni organi "treba da odreše kesu" i da na račun svih nas - poreskih obveznika, odrede centar za azilante na drugom mestu, kao što su izabrali motel kod aerodroma "Nikola Tesla" za karantin u eventualnom slučaju pojave ebole.

Na skupu je rečeno da je peticiju za trajno iseljenje azilanata iz Bogovađe do danas potpisalo više od 200 od oko 470 meštana te zajednice, i da će se sa potpisivanjem peticije nastaviti i dalje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: