Četvrtak, 03.07.2014.

21:32

Arabija: 30.000 vojnika na granici

Saudijska Arabija danas je poslala 30.000 vojnika duž granice s Irakom koju je iračka vojska napustila, prenosi televizija El Arabija.

Izvor: Beta

Default images

Vladina televizija javila je da je došla do video snimka na kojem se vidi da je oko 2.500 iračkih vojnika napustilo uobičajene položaje na granici koju sa iračke strane više niko ne obezbeđuje.

Jedan oficir iračke vojske izjavio je da je dobio naređenje da vojnici napuste područje duž granice sa Saudijskom Arabijom i Sirijom.

Saudijski kralj Abdulah je naredio mere za zaštitu zemlje od terorističkih pretnji iz Iraka, javila je El Arabija.

U Bagdadu je saopšteno da su informacije El Arabije netačne i da iračkih vojnici čuvaju granicu.

"To su lažne informacije kako bi se demoralisao irački narod i naši herojski borci", ocenio je portparol vlade i vojske, general Kasim Ata.

Saudijska Arabija ima 800 kilometara granice s Irakom, područja koji je sad pod kontrolom sunitskih pobunjenika iz organizacije Al Kaide "Islamska država Iraka i Levanta".

Irački premijer Nuri el Maliki koji je šiit, u nekoliko navrata je optužio Rijad da finansijski i logistički pomaže te sunitske pobunjenike, dok je Saudijska Arabija ocenila da iračka vlada marginalizuje većinske sunite.

Borci "Islamske države Iraka i Levanta", organizacije povezane sa Al Kaidom, od pre nekoliko nedelja su u ofanzivu zauzeli više područja najpre u Iraku, a potom i u Siriji, a sada prete da će zauzeti i Bagdad što se smatra malo verovatnim, ali veoma opasnim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Podeli: