Ponedeljak, 05.05.2014.

00:27

Predsednik Dume:Hvala za stav o UKR

Predsednik Državne dume Ruske Federacije Sergej Nariškin zahvalio se srpskoj javnosti na njenom stavu o krizi u Ukrajini, koji je identičan stavu Rusije.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

"U Kijevu su radikali organizovali puč i sada prete narodu na jugoistoku zemlje samo zato što zna svoju istoriju i želi da govori svojim jezikom", rekao je Nariškin na otvaranju okruglog stola "Istorija i pouke svetskih ratova" u Beogradu.

Nariškin je takođe izrazio zahvalnost predsednici Skupštine Srbije Maji Gojković i poslanicima sa kojima je pre podne imao "iskren razgovor" o različitim pitanjima, posebno o uzrocima sukoba i o trenutnom stanju u Ukrajini.

Predsednik ruske Dume je istakao da je saradnja Srbije i Rusije važan deo istorije te dve države i da njegova zemlja 1914. godine nije mogla da postupi drugačije nego da stane na stranu Srbije u Prvom svetskom ratu.

Nariškin će tokom boravka u Srbiji razgovarati sa srpskim zvaničnicima i učestvovati u naučnim skupovima povodom 100. godišnjice početka Prvog svetskog rata, a susret sa parlamentarcima bio je prvi u nizu.

Pored Gojkovićeve, gosta iz Rusije dočekali su i potpredsednik parlamenta Igor Bečić, predsednica Odbora za spoljne poslove Irena Vujović, Aleksandra Tomić, Zoran Babić, Milovan Drecun, Dragomir Karić i drugi.

On će zatim na Groblju oslobodilaca Bograda položiti venac na spomenik oslobodiocima Beograda, a na Novom groblju na spomenik ruskim i srpskim vojnicima iz Prvog svetskog rata i na grob bivšeg predsednika Dume u ruskom carstvu Mihaila Rodzjanka.

Drugog dana posete, Nariškin će u Parku prijateljstva na Ušću položiti venac na Spomenik žrtvama NATO bombardovanja "Večna vatra", a u hotelu Hajat će otvoriti rusko-srpski naučni skup "Balkanski dijalog 2014".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: