Prorusi bez vatre zauzeli Seversk

Aktivisti samoproglašene Narodne republike Donjeck su preuzeli kontrolu nad gradom Seversk u Donjeckoj oblasti, na istoku Ukrajine, objavili su ruski mediji.

Izvor: Tanjug

Petak, 18.04.2014.

14:59

Default images

Sa zgrade lokalne gradske uprave i policije je skinuta ukrajinska i postavljena zastava Donjecke republike, a lokalne vlasti su objavile da će sarađivati sa aktivistima, prenela je agencija Itar-Tas.

U Seversk je kamionima stiglo dvadesetak pristalica Narodne republike Donjeck, a na trgu ispred gradske uprave im se pridružilo više desetina gradjana Severska. Nakon kratkih pregovora, proruski aktivisti i policajci su saopštili da je grad od sada pod upravom Donjecke republike, navodi se u izveštaju Itar-Tasa.

Prilikom preuzimanja zgrada lokalne uprave i policije nije ispaljen nijedan metak, a policija je objavila da će, kao i do sada, nastaviti da održava red u gradu, ali sada u saradnji sa aktivistima.

Seversk je grad od 12.000 stanovnika u Artjomovskom okrugu, u Donjeckoj oblasti.

Ukrajina, Rusija, EU i SAD su u četvrtak postigle dogovor u Ženevi da preduzmu korake u cilju smirivanja tenzija duž zajedničke ukrajinsko-ruske granice posle više od mesec dana nemira.

Proruski zvaničnici kažu da će napustiti zgrade samo ako ukrajinska vlada podnese ostavku, dok im iz Kijeva odgovaraju da imaju rok do kraja praznika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: