RIK: Četiri većinske, tri manjinske

Posle dve trećine pregledanih listića SNS je osvojio preko 48 posto glasova, saopštila je Republička izborna komisija posle ponoći.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 17.03.2014.

00:50

Default images

Na osnovu rezultata sa 65,37 odsto obrađenih biračkih mesta, Srpska napredna stranka na nedeljnim izborima osvojila 48,44 odsto glasova ili 156 mandata u Skupštini Srbije.

Drugo mesto osvojila je koalicija SPS-PUPS-JS sa 14,05 odsto (45 mandata), a cenzus od pet odsto prešli su i Nova demokratska stranka sa 5,86 odsto (18 mandata) i Demokratska stranka sa 5,46 odsto (17 mandata).

Ostale većinske stranke neće biti zastupljene u parlamentu, rekao je predsednik RIK-a Dejan Đurđević na konferenciji za novinare.

Manjinske stranke koje će biti zastupljene u Skupštini su Savez vojvodjanskih Mađara koji je osvojio 3,01 odsto glasova ili 9 mandata, SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina, koji je osvojio 1,09 odsto glasova ili tri mandata, i Partija za demokratsko delovanje Rize Haljimija sa 0,89 glasova ili dva mandata.

Po rezultatima koje je RIK obradio do ponoći, Demokratska stranka Srbije osvojila je 3,9 odsto glasova, Ujedinjeni regioni Srbije osvojili su 3,32 odsto, Liberalno demokratska partija 3,19 odsto, Dveri 3,07 odsto, a Srpska radikalna stranka 1,96 odsto glasova.

Lista bivšeg ministra privrede Saše Radulovića "Dosta je bilo" osvojila je 1,58 glasova, a za Treću Srbiju glasalo je 0,43 odsto birača izašlih na izbore. Po 0,18 odsto glasova dobile su Ruska stranka i lista "Crnogorska partija – Josip Broz".

Lista nacionalnih zajednica – Emir Elfić dobila je 0,15 odsto glasova, a grupa građana "Patriotski front – dr Borislav Pelević" osvojila je 0,11 odsto, dok je poslednje mesto zauzela Koalicija građana svih naroda i narodnosti za koju je glasalo 0,09 odsto birača.

Đurđević je naveo da je su do ponoći obrađeni rezultati sa 5.483 biračka mesta na kojima je glasalo 50,51 odsto od ukupnog broja birača.

RIK je utvrdio da je u biračke kutije ubačeno 96,96 odsto listića, i 2,99 odsto nevažećih listića.

Đurđević je naveo da večeras nije počelo utvrdjivanje rezultata sa biračkih mesta na Kosovu, jer će vozila OEBS-a koje prevozi izborni materijal u Vranje i Rašku stići oko 1 sat posle ponoći, pa bi rezultati sa Kosova trebalo da budu poznati sutra pre podne.

RIK bi preliminarne rezultate nedeljnih izbora mogao da saopšti sutra u podne, najavio je Đurđević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: