Subota, 15.03.2014.

12:48

Lekaru ekstremista smanjena kazna

Pakistanskom doktoru Šakilu Afridiju, koji je optužen da je pomogao SAD da pronađu vođu Al Kaide Osamu bin Ladena, smanjena je kazna zatvora na 23 godine.

Izvor: Beta

Default images

Sud na severozapadu Pakistana je u maju 2012. osudio Afridija na 33 godine zatvora. Na teret mu se stavlja to što je obezbeđivao novac i pružao lekarske usluge islamskim ekstremistima.

Njegov advokat, Kamar Nadim, rekao je da sud odustao od jedne tačke optužnice, a koja se odnosila na pozivanje na rat protiv Pakistana.

Pakistanske vlasti su optužile Afridija da je radio za američku Centralnu obaveštajnu agenciju (CIA) u organizovanju lažne kampanje vakcinacije u Abotabadu, kako bi se utvrdilo kretanje Bin Ladena.

Specijalne američke snage ubile su bivšeg vođu Al Kaide u Abotadabadu, u maju 2011.

Afridi je preko svojih advokata odbacio tvrdnje da je pomagao CIA.

Jedan američki zvaničnik rekao je 2012. da je Afridi radio za američke vlasti i pre potere za Bin Ladenom, ali da od njega nikada nije traženo da pribavlja obaveštajne podatke protiv svoje zemlje, već je jedino zamoljen da pomogne u lociranju terorista Al Kaide, koji su predstavljali pretnju i za Pakistan i za SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Aktuelno

Uhapšen je

Južnokorejsko tužilaštvo saopštilo je da je uhapšen osnivač tehnološkog giganta Kakao.

13:20

23.7.2024.

1 d

Svet

Mađarska uzvraća udarac Evropskoj uniji

Mađarska će blokirati fondove Evropske unije za zemlje članice koje su poslale municiju u Ukrajinu dok Kijev ne dozvoli da nafta ruske kompanije Lukoil prođe kroz naftovod na njenoj teritoriji, saopštio je u utorak mađarski ministar spoljnih poslova.

21:43

23.7.2024.

1 d

Podeli: