Ministar "pao" na pitanju sa testa

Ministar prosvete Tomislav Jovanović ocenio da je zbog predstojećeg završnog ispita za osmake podignuta neopravdana tenzija u javnosti.

Izvor: B92

Sreda, 05.02.2014.

10:45

Default images

"Roditelji, sredstva informisanja, podižu tenziju toj deci", rekao je Jovanović u emisiji "Kažiprst" i istakao da su škole u obavezi da do kraja februara započnu pripreme za malu maturu, ali da mogu to da učine i ranije.

Komentarišući činjenicu da roditelji neke dece plaćaju pripremu i dodatne časove po nekoliko desetina hiljada dinara i na rate, Jovanovć je apelovao da to ne čine. "Obišao sam mnogo škola, đaka koji ne plaćaju pripremu. Moraju nastavnici i roditelji da vide zbog čega da se plaćaju dodatni časovi", rekao je Jovanović.

On je naveo da deca u unutrašnjosti Srbije ne plaćaju pripreme, iako tamošnji đaci, kako navodi, nisu manje obrazovani. "Možda je pristup deci u glavnom gradu drugačiji, možda smo osetljiviji na ovdašnju decu ili očekujemo više", rekao je ministar prosvete, navodeći da je sinoć imao prilike da razgovara sa nekoliko dečaka koji idu u osmi razred, kojima je sam prišao i koji su mu rekli da zadaci za malu maturu nisu mnogo teški.

On je ponovio da je završni ispit uveden još 2003. godine i da se ove godine prvi put uvodi i treći, kombinovani test, koji je takođe predviđen zakonom. Međutim, na konstataciju da se u Zakonu o obrazovanju ne može pročitati da treba uvesti i treći kombinovani test, ministar je rekao da taj deo postoj,i ali da on nije pravnik, pa da tumači zakon. On kaže da su roditelji još prošle godine znali da će biti trećeg testa i da su testirani đaci sedmog razreda.

On smatra i da treći test nije dodatno opterećivanje đaka, budući da u sebi objedinjuje više predmeta, jer je, kako kaže, taj test - provere funkcionalnog znanja. "Taj test će biti najmanje opterećujući, od tri testa", dodao je on.

"Uloga završnog ispita je evaluacija znanja učenika i rada škola", rekao je on i podsetio da na maloj maturi niko neće pasti, ali će sa većim brojem bodova lakše upisati željenu školu.

Ministar je bio upitan i da odgovori na jedno pitanje sa testa za malu maturu, na primer iz biologije. Pitanje je glasilo: Koji od navedenih procesa koji se odvijaju na Zemlji ima suprotan smer od ostalih: disanje, isparavanje, kondenzacija ili transpiracija? On je odgovorio - transpiracija. Odgovor, međutim, nije bio tačan, jer je ispravan odgovor - kondenzacija. Ministar je potom rekao da je namerno pogrešio

Komentarišući to što danas počinje suđenje za prošlogodišnju krađu testova iz štamparije, Jovanović je naveo da je to pretilo da uruši čitav sistem koji je počeo 2003. kada je država preuzela ovu obavezu.

Ovoga puta, kako je rekao, svi ćemo podeliti odgovornost, od ministra, do direktora škole i nastavnika, koja se, kako je istakao, svodi na gubitak posla za propuste.

Govoreći o "starim" studentima, koji su upisali fakultet pre uvođenja bolonjskih pravila studiranja, Jovanović je naveo da je Ministarstvo zatražilo od fakulteta da "prebroji" koliko je takvih studenata i da im olakša završetak studija.

"Nezamislivo je da zbog jednog nastavnika stotine studenata ne može da položi ispit i završi studije", rekao je Jovanović i istakao da je pripremljen zakon o udžbenicima, ali će morati da sačeka novi saziv parlamenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

95 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: