Petak, 17.01.2014.

09:27

Medijski protest u Crnoj Gori

Većina medija u Crnoj Gori podržala akciju Sindikata medija “čiji je cilj bio da se skrene pažnja na to da su poslenici javne reči sve češće meta napada.

Izvor: B92, Tanjug

Default images

Crnogorski štampani mediji - dnevni listovi "Dan", "Vijesti", "Dnevne novine" i "Blic Crna Gora", kao i nedeljnik "Monitor" podržali su akciju objavljivanjem crnih strana sa porukom “Ovako izgleda Vaše pravo da budete informisani kada oni koji Vas informišu trpe represiju. Stop represiji nad novinarima!”.

Istu poruku objavili su portali CdM, Analitika, Pcnen, Vijesti i Radio-televizije Crne Gore.

Akciju su podržale televizija Atlas, Vijesti i Radio-televizija Crne Gore.

Sindikat medija je za 23.januar - Dan novinara Crne Gore, najavio protesno okupljanje ispred crnogorske vlade, koja je pozvana da popravi uslove u kojima rade mediji u toj državi.

"Nerešeni i kontinuirani napadi na novinare i medije problem su svih nas, pa i države koja pretenduje da bude deo EU", ističu u Sindikatu medija.

Taj sindikat je ranije inicirao kontrolno saslušanje pred skupštinskim Odborom za bezbednost i odbranu čelnika Vrhovnog državnog tužilaštva, Agencije za nacionalnu bezbednost i Ministarstva unutrašnjih poslova, zbog napada na novinare.

Nakon niza nerasvetljenih slučajeva napada na novinare i urednike ta dva lista, nedavno je ispred redakcije “Vijesti” bačena eksplozivna naprava, a u Nikšiću je pretučena dopisnica “Dana” Lidija Nikčević.

Upravni odbor Udruženja novinara Crne Gore pozvao je ranije na održavanje generalnog štrajka, u znak protesta zbog nasilja i onemogućavanja rada i gušenja novinarskih i ljudskih sloboda.

Predsednik Komisije za istragu ubistava novinara u Crnoj Gori Nikola Marković kazao je ranije da neće dozvoliti da to telo postane paravan za nečinjenje vlasti, kada je u pitanju rasvetljavanje nasilja nad poslenicima javne reči.

"Rad ove komisije i odnos državnih organa prema članovima tog tela, pre svega prema onima koji dolaze iz medija i civilnog sektora, pokazaće da li je Vlada Crne Gore zaista iskrena u nameri da se rasvetle napadi na novinare ili je u pitanju samo još jedno formalno ispunjenje obaveza koje je zadala Evropska unija", rekao je Marković, koji je zamenik glavnog urednika “Dana”.

Vlada Crne Gore formirala je 26. decembra prošle godine komisiju koja će se baviti praćenjem postupanja državnih organa u istragama slučajeva nasilja i ubistva novinara.

U tom telu, pored Markovića, nalaze se još četiri novinara, šest predstavnika iz Tužilaštva, Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbednost, kao i jedan predstavnik nevladinog sektora.

Dnevni listovi “Dan" i "Vijesti” danas na svojim trećim stranama nisu objavili informacije, u znak protesta zbog nasilja nad novinarima u Crnoj Gori.

Čitave treće stranica ta dva dnevna lista su prazne i zatamnjene, a na dnu stoji pojašnjenje –"“Ovako izgleda Vaše pravo da budete informisani, kada oni koji Vas informišu trpe represiju. Stop represiji nad novinarima”". I na internet stranici "Vijesti" na kratko se pojavljuje taman ekran sa istom porukom.

Nakon niza nerasvetljenih slučajeva napada na novinare i urednike ta dva lista, nedavno je ispred redakcije “Vijesti” bačena eksplozivna naprava, a u Nikšiću je pretučena dopisnica “Dana” Lidija Nikčević.

Upravni odbor Udruženja novinara Crne Gore pozvao je 15. januara na održavanje generalnog štrajka, u znak protesta zbog nasilja i onemogućavanja rada i gušenja novinarskih i ljudskih sloboda.

Sindikat medija Crne Gore uputio je, istovremeno, inicijativu za hitno kontrolno saslušanje pred skupštinskim Odborom za bezbednost i odbranu čelnika Vrhovnog državnog tužilaštva, Agencije za nacionalnu bezbednost i Ministarstva unutrašnjih poslova zbog napada na novinare.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se haos: Evakuisano 800.000 ljudi

U Bangladešu je evakuisano gotovo 800.000 ljudi iz ugroženih područja pred dolazak jakog ciklona koji se formirao iznad Bengalskog zaliva, saopštilo je Ministarstvo za vanredne situacije te zemlje.

12:28

26.5.2024.

1 d

Podeli: