"Završena istraga o Žutoj kući"

Tim specijalnog tužioca EU Klinta Vilijamsona okončao istragu o "Žutoj kući" i očekuju se optužnice protiv bivših najznačajnijih komandanata OVK, piše Ekspres.

Izvor: RTS

Utorak, 14.01.2014.

21:06

Default images

Nekoliko najznačajnijih komandanata bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) biće narednih meseci optuženo zbog zločina o kojima je istragu vodio specijalni tim Klinta Vilijamsona, piše prištinski dnevnik Ekspres.

Istraga je okončana i Klint Vilijamson je već napisao izveštaj, u kojem se, navodi prištinski dnevnik, nalazi dovoljno dokaza za podizanje optužnica.

Specijalni tim istražilaca, nazvan "Tim Marti" po izvestiocu Saveta Evrope Diku Martiju, navodno je istragom došao do dokaza da je među odgovornima i jedan od članova Glavnog štaba nekadašnje OVK.

Osim člana glavnog štaba optuženi će biti i lokalni komandanti OVK, piše list, navodeći da "Vilijamsonov tim nije uspeo da otkrije lokacije na kojima su sahranjena tela otetih Srba".

Tim Klinta Vilijamson se nije bavio samo istragom navoda o trgovini organima kidnapovanih i potom ubijenih Srba, već i širim vezama šefova OVK sa organizovanim kriminalom.

Za sada se, međutim, ne pominje ni jedno ime, ali je Njujorker u maju prošle godine kao glavnog organizatora čitavog niza kriminalnih radnji označio Sabita Gecija, "Velikog gazdu" prištinske mafije i jednog od bivših komandanata OVK.

Geci je 2011. godine osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih protiv civila u dva logora na severu Albanije.

Podizanje optužnice protiv Gecija usledilo je svega nekoliko sedmica nakon što je kosovsku političku scenu iz temelja potresao izveštaj Dika Martija, koji je u ime Saveta Evrope istraživao navode o zločinima OVK tokom i posle rata, uključujući i trgovinu organima otetih Srba.

Geci je jedan od osnivača OVK, saradnik Hašima Tačija, i čovek koji godinama slovi za šefa mafije o čemu svedoči i njegov ratni nadimak "Big bos" ili "Veliki gazda". Osuđen je 2001. godine na pet godina zatvora zbog iznuđivanja novca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: