Petak, 13.12.2013.

14:02

Svađa oko jubileja I svetskog rata

U skupštini se polemisalo o novcu koji je u budžetu za 2014. godinu predviđen za obeležavanje 100 godina Prvog svetskog rata. Predviđeno 620 miliona dinara.

Izvor: Beta

Default images

Demokratska stranka (DS) uložila je amandman, kojim je tražila da se sredstva namenjena za obeležavanje jubileja početka Prvog svetskog rata smanje na 180 miliona dinara, protiv čega su bili poslanici Srpske napredne stranke (SNS) i Srpskog pokreta obnove (SPO).

Poslanik DS Janko Veselinović rekao je da je za obeležavanje tog jubileja namenjeno "sedam puta više novca nego za Srbe u regionu i dijaspori" i da se postavlja pitanje na šta će ta seredstva biti potrošena.

Prema njegovim rečima, takva nesrazmera "nije primerena".

Poslanik DS Srđan Milivojević istako je da vladajuća koalicija "nije dostojna da obeležava taj jubilej".

Milivojević smatra da Srbija treba i mora da obeleži 100 godina od početka Prvog svetskog rata, jer je to značajan jubilej, ali da trenutna Vlada Srbije, "koju čine političke stranke koje su u bescenje rasprodale milionske žrtve naših predaka, nije dostojna da obeleži takav jubilej".

Zbog toga ga je predsednik Skupštine Srbije i predsedavajući Nebojša Stefanović upozorio da će mu izreći opomenu.

"Ukoliko to budete ponovili izrećiću Vam opomenu, jer ne možete da vredjate ljude i govoriti o prodaji žrtava. Ne dozvoljavam da se to prebacuje meni kao delu poslaničke grupe SNS. Ničije žrtve nismo prodavali", kazao je Stefanović.

Milivojević je upitao predstavnike vladajućih stanaka i da li razmišljaju da taj novac potroše na uredjenje srpskog vojničkog groblja u Bizerti i u Solunu, kao i da li će, pored toliko odlikovanja koja su dodeljena, odlikovati i višedecenijskog čuvara vojničkog groblja Dordja Mihailovića.

On je naveo i da smatra da je Srbija, srpstvo, čast, vojnička slava, i poštenje, pogaženo "besmislenom" politikom 90-tih godina prošlog veka.

Poslanik SPO Mirko Čikiriz istakao je da je potrebno izdvojiti novac za obeležavanje tako značajnog jubileja, kao i da bi susedne zemlje da imaju slavnu istoriju kao Srbija izdvojile i mnogo više novca za takvu proslavu.

I poslanica SNS Maja Gojković je rekla da ta stranka ne može da prihvati amandman demokrata, jer oni time predlažu da Srbija ne obeleži na dostojan način 100 godina od početka Prvog svetskog rata, dok su sve zemlje u Evropi odavno napravile programe i ponosne su što su bile u grupi pobednika.

"Vreme je da ova vlada i cela Srbija shvati svoj značaj i udeo u Prvom svetskom ratu", rekla je Gojković i precizirala da će novac biti usmeren na odredjene institucije koje će se baviti obeležavanjem, a biće snimljen i dokumentarni film o Velikom ratu.

Poslanik kluba SNS Marjan Rističević izjavio je da se oseća "pogodjenim" izlaganjem Milivojevića.

"Koliko znam, njegova stranka je glasala za to da dodje NATO. Dok je NATO pakt dolazio on je ovde rasporedjivao svoju bazu na Kosovu i Metohiji, on je trčao sa foteljom i slikom iz Skupštine i mirisao na dim", kazao je Rističević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hitno saopštenje vojske: Preuzeli smo kontrolu

Državna granična služba Azerbejdžana preuzela je danas kontrolu nad četiri sela na granici sa Jermenijom, saopštila je pres služba zamenika premijera Azerbejdžana Šahina Mustafajeva koji je na čelu komisije za razgraničenje.

11:22

24.5.2024.

1 d

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Podeli: