Utorak, 04.06.2013.

00:30

Vaviću iz Alkatraza godina zatvora

Prvi osnovni sud u Beogradu izrekao je presudu bivšem "zvezdašu", a kasnije jednom od vođa navijačke grupe "Alkatraz" Aleksandru Vaviću od godine zatvora.

Izvor: B92, Tanjug

Default images

On je optužen da je u januaru 2005. na Karaburmi ranio nožem Stefana Gajića.

Time je sud ponovio presudu koju je doneo u februaru, kada je Apelacioni sud poništio presudu i naložio novo suđenje.

U obrazloženju sudije Ivane Ramić, sudsko veće je uzelo u obzir primedbe Apelacionog suda na prvobitnu presudu, a to je da je Vavić u vreme izvršenja krivičnog dela bio mlađe punoletno lice, kao i da pre toga nije bio osuđivan.

Međutim, kako je dodala sudija Ramić, sudsko veće donelo je danas osuđujuću presudu uzimajući u obzir da je on samo par meseci nakon tog krivičnog dela počinio još jedno krivično delo sa elementima nasilja, za koje je pravosnažno osuđen i na odsluženju je uslovne kazne, kao i da je sklon vršenju nasilnih krivičnih dela i da to evidentno nije usamljen incident.

Advokat osuđenog Miloš Bubanja je izjavio da će Vavić uložiti žalbu Apelacionom sudu jer, kako je rekao, u postupku nije dokazana njegova krivica.

"Svakako ćemo uložiti žalbu na ovu presudu koja je danas izrečena. Smatramo da prvostepeni sud nije postupao po direktnim nalozima Apelacionog suda, dakle nije utvrdio sve potrebne činjenice za donošenje odluke u ovom krivičnom postupku. Smatramo da i ovako izvedeni dokazi apsolutno ne dokazuju optužni akt koji je protiv mog branjenika podnet", kazao je on. U toku završne reči, na poslednjem ročištu, tužilac je zatražio da Vavić bude osuđen za ovo krivično delo. Međutim, odbrana je tražila da Vavić bude oslobođen. To je zatražio i sam optuženi, koji je u toku završne reči rekao da on nije više navijač i da ne ide više na fudbalske utakmice.

Takođe je zanimljivo da su oštećeni Stefan Gajić, ali i svedok tog događaja Milan Rankić, menjali svoj iskaz u odnosu na onaj koji su dali istražnom sudiji.

Sudija Ivana Ramić verovala je i zaključila u toku prethodnog postupka da su oštećeni i svedok menjali te iskaze upravo zbog toga što je Vavić u trenutku počinjenja krivičnog dela bio navijač Crvene zvezde, da bi odmah potom prešao u grupu navijača Partizana “Alkatraz“.

U toku ponovljenog postupka, oštećeni Stefan Gajić nije izneo svoje svedočenje ponovo, jer policija nije bila u mogućnosti da ga nađe na prijavljenim adresama, pa je bilo i nemoguće da se on privede na saslušanje. Upravo zato sudija Ivana Ramić koristila je njegove prethodne iskaze, odnosno iskaz koji je dao istražnom sudiji odmah nakon što je počinjeno krivično delo.

Vavić je u februaru prošle godine ranjen u sačekuši u blizini Pete beogradske gimnazije na Tašmajdanu.

Bio je pogođen u karlicu, a zatim je privatnim vozilom prebačen u Urgentni centar. Beogradski mediji su tada preneli da policija pretpostavlja da su u pozadini tog vatrenog obračuna neraščišćeni odnosi u poslovima s drogom.

Prema podacima policije, protiv ovog izgrednika podnošeno je više krivičnih prijava za nasilničko ponašanje, nedozvoljeno držanje oružja, nanošenje teških telesnih povreda, razbojništva i krađu.

U oktobru 2009. Republičko javno tužilaštvo podnelo je Ustavnom sudu Srbije predlog za zabranu rada i delovanja 14 ekstremnih podgrupa navijačkih klubova "Partizana", "Crvene zvezde" i "Rada", među kojima je i Vavićev "Alkatraz", ali je Ustavni sud odbacio taj predlog zbog "nepostojanja ustavnih i zakonskih pretpostavki za vođenje postupka pred tim sudom i odlučivanja o predlogu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: