Ponedeljak, 26.11.2012.

14:55

"Oluja": Zahtev Srbije stigao u Hag

Haško tužilaštvo dobilo je zahtev Srbije za prosleđivanje dokaza o ratnim zločinima počinjenim u Hrvatskoj tokom i posle "Oluje".

Izvor: Tanjug

Default images

Ovo je Tanjugu danas potvrdio savetnik glavnog tužioca Frederik Svinen i ponovio spremnost za nastavak saradnje s nacionalnim tužilaštvima u skladu s dogovorenim modalitetima saradnje.

Svinen je rekao da Tužilaštvo razmatra zahtev Srbije, ali nije mogao da iznese nikakve druge detalje pošto su, kako je naveo, zahtevi koje upućuju države poverljivi.

"Želimo da istaknemo da odgovaramo na specifične zahteve za međusobnu pomoć, u okviru istraga ili postupaka koji su u toku. Ne možemo da odgovorimo na opšte zahteve za pomoć, kao što su zahtevi za prosleđivanje kompletnih dosijea", rekao je specijalni savetnik Serža Bramerca.

Svinen se nije izjasnio o tome da li zahtev srpskog tužilaštva spada u "specifične" ili "opšte".

Srpsko tužilaštvo za ratne zločine saopštilo je juče da je zatražilo od tužilaštva Haškog tribunala materijale i dokaze o ratnim zločinima počinjenim tokom i posle "Oluje ", iz predmeta protiv Ante Gotovine i Mladena Markača.

Tužilaštvo je navelo da se taj zahtev posebno odnosi na one lokacije za koje to tužilaštvo vodi pretkrivični postupak.

Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je pre nekoliko dana da to tužilaštvo vodi predistražne postupke vezane za zločine počinjene nad Srbima na šest lokacija - Mali Alan, Dvor na Uni, Gospić Kijani pored Gračaca, Petrinja i Vrgin most.

Vukčević je objasnio da Tužilaštvo ne pokreće istrage, jer je nezadovoljno pravosnažnom oslobađajućom presudom Haškog tribunala hrvatskim generalima, "već zato što je moralo da sačeka pravosnažnost presude u Hagu, pošto taj sud ima prednost u pokretanju postupaka u odnosu na srpsko tužilaštvo".

Bramerc je prošle sedmice, u saopštenju u kojem je izrazio razočaranje zbog oslobađajuće presude generalima, istakao da će Haško tužilaštvo obezbediti da dokazi koje je prikupilo budu na raspolaganju pravosudnim vlastima u bivšoj Jugoslaviji kako bi se domaćem pravosuđu omogućilo krivično procesuiranje zločina počinjenih u vezi s operacijom "Oluja".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: