Četvrtak, 04.10.2012.

17:58

Izloženi ostaci kneza Pavla

Posmrtni ostaci kneza Pavla Karađorđevića, njegove supruge Olge i sina Nikole Karađorđevića preneti su u Sabornu crkvu u Beogradu gde će biti izloženi do petka.

Izvor: B92, Beta

Default images

Kovčezi sa posmrtnim ostacima stigli su ispred Saborne crkve nešto pre 18 časova, a nakon intoniranja himne "Bože pravde" uneti su u crkvu. Patrijarh srpski Irinej služio je liturgiju i potom u obraćanju poručio da je posle sedam decenija ispravljena istorijska nepravda prema knezu koji je bio veliki patriota.

Posle liturgije koju je služio uz sasluženje crkvenih velikodostojnika, patrijarh je rekao da je, zahvaljujući novoj vladi, posle sedam decenija ispravljena istorijska nepravda kada su knez Pavle i njegova porodica proglašeni izdajnicima. On je dodao da je ona ispravljena svečanom ceremonijom prenosa posmrtnih ostataka u otadžbinu i sahranom na Oplencu.

Govoreći o životu kneza Pavla, patrijarh Irinej je rekao je da su se najteži udarci dogodili 27. marta 1941. i kada ga je vlast posleratne Jugoslavije proglasila izdajnikom. "On je bio veoma veliki patriota koji je poznavao političke prilike u Evropi, snagu Jugoslavije, ali i drugih velikih sila u Evropi koji su dominirali njome. Neki su međutim drugačije mislili", rekao je patrijarh.

On je poručio da je ovo veliki dan za narod, Srbiju i građane Beograda jer su 36 godina posle smrti kneza Pavla njegovi ostaci preneti u našu zemlju.

Posebno je ukazao na značaj koji je događaju i njegovom svečanom činu dala Vlada Srbije, čime je pokazala da ceni i poštuje značaj dinastije Karađorđevića na čemu im se, dodao je patrijarh, SPC zahvaljuje.

Patrijarh je podsetio da je odmah pošto su knez Pavle i njegova porodica proglašeni izdajnicima, porodica preduzela korake da skinu sramotu sa njegovog imena.
Foto: Tanjug
Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da današnji dan, kada su u zemlju vraćeni posmrtni ostaci kneza Pavla, veliki dan za Srbiju i pokazatelj odnosa države prema dinastiji Karađorđević.

"Učinićemo sve da se posmrtni ostaci Karađorđevića unesu u Srbiju jer je to dug prema dinastiji a i Srbiji", rekao je Dačić novinarima ispred beogradske Patrijaršije.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije formirala je Odbor za prenos posmrtnih ostataka Karađorđevića.

Dačić je rekao da vlada vodi akciju da se oda počast svim Karađorđevićima i da je razgovarao sa patrijarhom Irinejem da i Nikola Tesla bude sahranjen u Srbiji.
Foto: Tanjug
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je i predsednik Odbora za povratak posmrtnih ostataka članova porodice Karađorđević u Srbiju, izjavio je večeras da će Vlada Srbije nastojati da vrati i posmrtne ostatke kralja Petra i pored toga što "postoje izvesni problemi sa Sjedinjenim Američkim Državama".

Ne precizirajući o kojim problemima je reč, Nikolić je naglasio da će Srbija dočekati dan kada će "skinuti hipoteku sa svojih leđa da se loše ponela prema ljudima koji su bili zaslužni u Srbiji".

Govoreći o značaju prenosa posmrtniuh ostataka kneza Pavla, kneginje Olge i kneževića Nikole Karađorđevića u Srbiju, Nikolić je rekao da je njegova dužnost bila da čoveka koji je vodio ovu državu poštuje zato što je "sve to Srbija, bila ona monarhija ili republika".

"Sve je to utkano u istoriju i sudbinu naše države. Mislim da je ovo naš dug prema Karađorđevićima ne samo zato što su Karađorđevići, nego i prema knezu Pavlu zato što je on u to vreme bio regent - na izvestan način predsednik države", kazao je Nikolić.

On je rekao da je Vlada u Srbiji učinila dosta toga da vrati posmrtne ostatke porodice Karađorđevića i da će to činiti sve dok svi Karađorđevići ne budu vraćeni u zemlju.
Foto: Tanjug
Mimohod za gradjane u Sabornoj crkvi biće omogućen do petka do 17 časova, kada je planirano da kolona sa posmrtnim ostacima krene prema Oplencu, gde će u subotu biti sahranjeni članovi porodice Karadjordjević.

Posmrtni ostaci kneza Pavla Karadjordjevića, njegove supruge Olge i sina Nikole ekshumirani su 28. septembra 2012. u Lozani u Švajcarskoj na groblju Boa-de-vo.

Knez Pavle Karadjordjević rodjen je u Petrogradu 1893. godine, a preminuo je 14. septembra 1976. godine u Parizu.
Foto: Tanjug
Posmrtni ostaci kneza Pavla, koji je posle atentata na kralja Aleksandra I Karadjordjevića bio namesnik od 1934. do marta 1941. godine kada je otišao u izgnanstvo, kao i kneginje Olge i kneževića Nikole Karađorđevića, od sutra će počivati u kripti crkve Svetog Đorđa na Oplencu, porodične crkve Karađorđevića.

Sahrana će, prema najavi Organizacionog odbora za prenos posmrtnih ostataka članova porodice Karađorđević, biti organizovana uz najveće državne počasti u subotu, 6. oktobra tačno u podne.

Posle današnjeg opela u Sabornoj crkvi, uslediće 24-časovno odavanje pošte, liturgija u petak u devet sati i svečani ispraćaj za Oplenac u 17 časova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

82 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: