Subota, 24.12.2011.

00:04

Dačić potvrdio saznanja Insajdera

Ivica Dačić potvrdio je saznanja Insajdera da je na policiju vršen pritisak da izostavi više imena iz krivične prijave za zloupotrebe prilikom nabavke vakcina.

Izvor: B92

Default images

Iako je nedavno, odgovarajući na pitanja novinara B92, rekao da službena beleška o pritiscima na policiju najverovatnije ne postoji, ministar Ivica Dačić sada u izjavi za "Pres", potvrđuje saznanja Insajdera objavljena pre nekoliko nedelja.

Dačić je potvrdio da postoji službena beleška, zvanično zavedena u MUP-u, u kojoj piše da je tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević tražio od policije da se nekoliko ljudi izostavi iz krivične prijave za zloupotrebe prilikom nabavke vakcina za grip.

“Ranije sam tvrdio da ta službena zabeleška ne postoji jer su mi tek pre nekoliko dana iz policije dostavljeni spisi iz tog slučaja. Direktor policije je te spise dostavio i drugim nadležnim organima”, kaže Dačić I dodaje:

“Česti slučajevi gde se stavovi policije i tužilaštva razlikuju, bilo da je reč o broju osumnjičenih lica, kvalifikaciji dela, kvalitetu prijave i prikupljenih dokaza, ili statusu lica, ali to je deo nadležnosti tužilaštva. Nisam do sada imao bilo kakvih primedbi iz ove oblasti od policijskih službenika na zakonitost postupanja”.

Podsetimo, Insajder je još pre dva meseca u serijalu Kupoprodaja zdravlja objavio da je policija sumnjičila 14 osoba za zloupotrebe prilikom nabavke vakcina, ali da je na kraju krivična prijava zbog pritisaka podneta samo protiv tri osobe koje su i uhapšene i to su bivša direktorka RZZO-a Svetlana Vukajlović, bivši direktor Jugohemija farmacije Vladimir Gravara i vlasnik firme Detap Ljubomir Pavićević

U odgovoru na ovu informaciju, koji je takođe objavljen u serijalu Kupoprodaja zdravlja, Tužilaštvo za organizovani kriminal tada je navelo da je krivična prijava podneta samo protiv onih osoba za koje je policija prikupila dovoljno dokaza. TV B92 je zatim, pre nekoliko nedelja, objavila saznanja Insajdera o tome da su na spisku osumnjičenih bili i bivši minista zdravlja Tomica Milosavljević, njegove saradnice Zorica Pavlović i Nevena Karanović, kao i bivša direktorka Jugohemije Smiljka Mileusnić Adžić.

Na ovu informaciju nije reagovala nijedna nadležna institucija. Reakcija je stigla samo od Zorice Pavlović, koja je najavila privatnu tužbu protiv B92, i od Nevene Karanović, koja je u svom dopisu navela da je iskaz policiji dala samo u svojstvu svedoka. Nedugo posle toga, B92 objavljuje saznanja Insajdera da bivši direktor Jugohemija farmacije Vladimir Gravara zapravo imao pravo da zastupa tu kompaniju u poslovima vrednim najviše 30.000 evra, te da je za ugovor o nabavci vakcina vredan više od dva miliona evra morao da ima ovlašćenje nadležnih u Jugohemiji, čiji je Jugohemija farmacija sastavni deo. Direktorka Jugohemije tada je bila Smiljka Mileusnić Adžić, a njena rođena sestra Milka Forcan predsednica UO Jugohemije i istovremeno potpredsednica Delte Miroslava Miškovića. Ni na ovu informaciju nije bilo reakcije nadležnih institucija.

TV B92 tada objavljuje i saznanja Injsadera o tome da je u MUP-u zavedena službena beleška u kojoj se navodi da je na policiju vršen pritisak da se pojedina imena izostave iz krivične prijave.

Tu službenu belešku Insjader je, u interesu javnosti, tražio od MUP-a Srbije 30. novembra. Umesto Injsaderu, MUP službenu belešku pre nekoliko dana dostavlja ministru policije Ivici Dačiću, republičkoj tužiteljki Zagorki Dolovac i tužiocu za organizovani kriminal Miljku Radisavljeviću. TV B92 objavljuje informaciju da je službena beleška dostavljena na ove adrese, čime je praktično I potvrđeno da službena beleška postoji. Odmah posle toga usledilo je hapšenje Smiljke Mileusnić Adžić.

U međuvremenu Injsader saznaje da su policijski inspektori zaduženi za predmet u službenoj belešci naveli da je pritisak na policiju da se pojedine osobe izostave iz krivične prijave vršio tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević i njegova zamenica, postupajuća tužiteljka Mirjana Ilić. Prema tvrdnjama policajaca koji su potpisali belešku, tužilaštvo je policiji dostavilo svoj predlog kako da krivičnom prijavom budu obuhvaćene samo tri osobe, iako je policija utvrdila da postoji osnov sumnje za 14 osoba da su učestvovali u zloupotrebama prilikom nabavke vakcina. Prema saznanjima Insajdera u službenoj belešci se između ostalog navodi:

“Tužilaštvo je insistiralo da naš izveštaj, tj krivična prijava ide u pravcu tri lica navedena u njihovom predlogu. Napominjem da smo prilikom naših usmenih konsultacija dostavili tužiocu Miljku Radisavljeviću naš izveštaj sa skeniranim dokazima u elektronskoj formi. Pokušali smo da dokažemo tužilaštvu da nam je jako teško da iz pomenutog predmeta izostavimo ljude iz Ministarstva zdravlja jer cela priča se izvlači iz konteksta, te smo istim obuhvatili 14 lica.”

Zaniljivo je to da su, svaki put kada je B92 objavljivao saznanja Insajdera o službenoj belešci i o tome da je spisak osumnjičenih bio mnogo duži, svi mediji upadljivo ćutali. Međutim, u danu kada je privedena Smiljka Mileusnić Adžić, isti ti mediji pišu opširne tekstove u kojima kao opšte poznatu činjenicu, bez navođenja izvora, objavljuju da je spisak osumnjičenih bio mnogo duži.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

141 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

1 d

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

1 d

Podeli: